Najstariji muškarac na svijetu plete džempere za pingvine

0
856

Ovaj 109-godišnjak iz države Victorija provodi vrijeme pletući džempere za pingvine,žrtve naftnih mrlja koje za sobom ostavljaju brodovi. Time održava pokretljivost ruku, a čini i dobro djelo.Fondacija za zaštitu pingvina sa ostrva Philip pokrenula je 2013. kampanju za prikupljanje džempera koje koristi u rehabilitaciji ugroženih ptica.

Čim je od osoblja staračkog doma u kome sada živi čuo za program “Pleti za prirodu” (Knits For Nature), Date se odmah prihvatio igala i napravio nekoliko malih džempera.

Date, koji je vještinu pletenja savladao u mladosti, ima sedmero djece, 20 unuka i isto toliko praunuka. Dovoljno je star da se sjeća potonuća Titanika 1912. kao i objave Prvog svjetskog rata.

Najstariji muškarac na svijetu plete džempere za pingvineIzvor: Twitter

Osim džempera za pingvine, Date pravi i šalove za svoje prijatelje kao i odjelca za prijevremeno rođene bebe.Na pitanje kako doživjeti stotu, Date je u razgovoru za Daily Telegraph rekao da je to vrlo jednostavno: “Treba se samo probuditi ujutru.”

Ostrvo Philip je dom kolonije za blizu 32.000 pingvina. Godine 2001. oko 400 ptica je upalo u naftnu mrlju, a zahvaljujući džemperićima naučnici su uspjeli da ih gotovo sve spasu. DŽemperi sprečavaju trovanje i smrzavanje pingvina čije je perje zamazano naftom. twitter

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here