Srbija – Republika Srpska – muzejska saradnjaZMIJANJSKI VEZ I IZLOŽBA NAKITA MUZEJA SRPSKE OD VEČERAS U BEOGRADU

0
1338

Izložbe “Kićenje-simbol i spona između ruralnog i urbanog kostima” i “Zmijanjski vez-svjetsko kulturno nasljeđe” Muzeja Republike Srpske otvorene su večeras u Etnografskom muzeju u Beogradu u okviru manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”.

Izložbu su otvorile direktor Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić i direktor Etnografskog muzeja u Beogradu Mirjana Menković.

Puvačićeva je rekla da je dobro da se dva muzeja nađu pod istim krovom i da planiraju buduće zajedničke projekte.

Ona je dodala da je sa Etnografskim muzejom i ubuduće planirana stručna saradnja, razmjena kadrova i organizovanje stručnih skupova.

Autor izložbe “Zmijanjski vez-svjetsko kulturno nasljeđe” Danijela Đukanović rekla je Srni da izložba ima za cilj da javnosti prikaže prvi element iz Republike Srpske i BiH koji je upisan 2014. godine na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Ona je istakla da zmijanjski vez i danas živi na moderan način. Brojna humanitarna i druga udruženja iz Republike Srpske i BiH kroz radionice čuvaju taj vez od zaborava i koriste ga za ukrašavanje odjevnih predmeta kako bi taj ručni rad bio nosiv i u 21. vijeku.

Posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa originalnim eksponatima zmijanjskog veza izrađenog krajem 19. vijeka.

Ovom izložbom i katalogom organizatori su nastojali da prikažu i objasne povezanost u kulturi življenja krajem 19. i početkom 20. vijeka između seoskih i gradskih sredina preko ostataka materijalne kulture odnosno odjeće i nakita iz tog perioda.

Oni su povezanost tradicionalnog i gradskog načina života predstavili kroz predmete koji su karakteristični predstavnici seoske i gradske nošnje, odnosno libade i pregače koji su svaki za sebe posebna priča, ali koji se međusobno spajaju i prožimaju nakitom kojim su se ljudi ukrašavali i prije nego što su počeli da se oblače.

Seoska sredina je imala specifičnu narodnu nošnju za svaki kraj, a gradska odjeća je bila pod uticajem orijenta. Međutim, iako je postojala razlika u odijevanju između dvije sredine, nakit ih je povezivao.

Izložba će biti otvorena do januara naredne godine, obuhvata 179 eksponata, a prati je muzejski katalog u srpskoj i engleskoj verziji.

Konzervaciju predmeta za izložbu pripremila je konzervator za tekstil Dragana Radoja, a dizajn izložbe je uradila viši muzejski tehničar LJiljana Korać. Srna.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here