Naredba o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih i drugih objekata

0
308

Na prijedlog Opštinskog štaba za vanredne situacije Načelnik opštine donio je Naredbu o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na području opštine Prnjavor.

U cilju sprečavanja širenja virusa korona SARS-CoV-2 i COVID-19 bolesti na teritoriji opštine Prnjavor i zaštite i spasavanja stanovništva, do 18.03.2021. godine zabranjuju se:
– sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica,
– sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode),
– rad fitnes centrima (fitnes, bodi-bilding klubovima i sličnim oblicima organizovanja),
– organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće.

1. Obavezuju se građani da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada), da se pridržavaju zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru, te da se pridržavaju uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

2. Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a u skladu sa uputstvom JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za korišćenje zaštitne maske na otvorenom prostoru.

3. Izuzetno od tačke 2., obaveze nošenja zaštitne maske su izuzeta:
– lica mlađa od 7 godina života,
– lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju,
– lica koja obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

4. Obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da:
– usluge pružaju zaštićeni maskom,
– obavezno sprovode mjere dezinfekcije,
– obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih,
– pridržavaju se uputstava JZU „Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske“ za organizovanje rada, u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.

5. Ograničava se rad do 18.03.2021. godine od 06.00 do 22.00 časa, a nedjeljom od 07.00 do 12.00 časova:
– trgovinama na veliko,
– trgovačkim centrima i svim trgovinama na malo prehrambenom i neprehrambenom robom,
– privatnim stomatološkim ambulantama,
– svim subjektima koji obavljaju zanatsko-uslužne djelatnosti,
– poljoprivrednim apotekama,
– drogerijama.

5. Ograničava se rad do 18.03.2021. godine od 06.00 do 22.00 časa:
– svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i sl.)
– subjektima koji vrše dostavu hrane, ako su registrovani za obavljanje te djelatnosti,
– priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, tombole i dr.).

6. Do 18.03.2021. godine ograničava se broj prisutnih osoba u ugostiteljskim objektima na način da se broj istih određuje u skladu sa važećim preporukama JZU „Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske“, s tim da se prisustvo na jednoj etaži ugostiteljskog objekta ograničava na maksimalno 50 posjetilaca.

7. Do 18.03.2021. godine zabranjuju se organizovane rekreativne aktivnosti, trenažni procesi i takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista svih uzrasta osim profesionalnih sportskih aktivnosti ukčučujući i trenažni proces istih.

8. Ograničava se rad do 18.03.2021. godine od 05.00 do 15.00 časova stočnoj pijaci i tržnici na veliko.

9. Ograničava se rad do 18.03.2021. godine od 06.00 do 22.00 časa radnim danom, a nedjeljom od 07.00 do 17.00 časova tržnici na malo i zelenoj pijaci.

10. Subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača isključivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda, ograničava se rad do 18.03.2021. godine od 06.00 do 22.00 časa.

11. U propisanom redovnom radnom vremenu mogu raditi:
– dragstori, s tim da u periodu od 22.00 do 06.00 časova prodaju mogu vršiti isključivo putem šaltera.
– bazeni, „wellnes“ i spa centri posebno i u sklopu objekata za smještaj,
– dječiji vrtići i
– igraonice.
– Benzinske pumpe nastavljaju da rade u dosadašnjem režimu, s tim da se ograničava rad ugostiteljskog dijela objekta do 22.00 časa.
– Hoteli, hosteli i moteli mogu pružati usluge smještaja gostiju bez vremenskog ograničenja, kao i usluge ishrane i pića gostima i trećim licima sa vremenskim ograničenjem od 06.00 do 22.00 časa.
– Apoteke mogu da rade svakim danom od 07.00 do 22.00 časa.
– Svi naprijed navedeni subjekti dužni su organizovati rad uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u uputstvu JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za sprečavanje pojave i širenja COVID-19 bolesti na radnom mjestu.

12. Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave dužni su:
– organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance i
– na ulazu u objekat postaviti obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u objektu u odnosu na njegovu površinu.

13. Svi naprijed navedeni subjekti mogu samostalno vršiti dezinfekciju poslovnih prostora u skladu sa Uputstvom JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.

14. Opštinska uprava, javna preduzeća i ustanove organizovaće svoj rad kako slijedi:
– na ulazu u sve službene prostorije organa ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, onemogućiti zadržavanje u prostorijama organa i pravljenje dužih redova u zatvorenom prostoru,
– održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i kontrola broja korisnika usluga šalter sale i matičnih službi zavisno od prostora, održavanje fizičke distance od dva metra i uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

15. Pravni subjekti kao i javna preduzeća i ustanove trebaju organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

Nadzor nad sprovođenjem ove Naredbe sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova – Policijska stanica Prnjavor, te inspektori i komunalni policajci Odjeljenja za inspekcijske poslove opštine Prnjavor.

Opština Prnjavor

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here