Negativne emocije utiču na funkcionisanje organa

0
345

Kao što prijatna osjećanja poput sreće, radosti, zadovoljstva pozitivno utiču i na fizičko zdravlje, tako loše emocije poput ljutnje, brige, straha, tuge negativno utiču na zdravlje i to svaka od njih na određeni organ.

Pritom su od najvećeg uticaja na organsko zdravlje čovjeka, one emocije koje veoma dugo traju, a naročito ako se ne ispoljavaju, već potiskuju unutra, što se smatra pogrešnim, jer one onda duže djeluju.

Tako su zbog čestog osjećaja straha, ugroženi bubrezi, a to se dešava zato što se oni u strahu skupe i zgrče zbog čega slabi njihova osnovna funkcija, a to je filtriranje i čišćenje krvi.

Dugotrajna tuga i to ona jaka, a potisnuta, negativno utiče na zdravlje pluća, koja takvu energiju ne mogu izdržati beskrajno dugo. Pluća se razbolijevaju od previše tuge, zato što u stanju tuge ne dišemo duboko kako bi trebalo, već veoma plitko.

Kada je o ljutnji riječ, osobe koje su joj sklonije, trebalo bi da znaju da od toga strada njihova jetra i ne bi trebalo da se iznenade ukoliko se jednog dana ispostavi da imaju problem sa jetrom.

Pretjerana i dugotrajna briga negativno se odražava na zdravlje slezine. O slezini malo znamo, ali njena uloga je velika jer poremećaj u njenom radu može da dovede do problema u radu organa za varenje.

Agencije

PODIJELI