NOVA ŽIVOTINJSKA VRSTA Ovo je mešanac kojota, vuka i psa VIDEO

0
720

Broj mešanaca kojota, vuka i psa, takozvanog “kojovuka”, dostigao je nekoliko miliona, što je činjenica koja govori u prilog tome da je on veoma uspešan hibrid. Ipak, ne smatraju svi da je u pitanju nova vrsta, bez obzira na to što ima upadljive odlike sve tri vrste.

Nova životinja, koja se pojavila u istočnom delu Severne Amerike tokom prošlog veka ili čak i ranije, teška je oko 25 kilograma, i duplo je veća od kojota, a sa svojim čeljustima i jačim mišićima lako može da ulovi jelena. Kojiti ne vole da love u šumi, dok vukovi vole. Mešanjem vrsta nastala je životinja koja je podednako vešta i u lovu u šumi i na otvorenom.

 Ova životinja ima u sebi 10 odsto DNK psa, 25 odsto DNK vuka, dok je DNK kojota dominantan. Pseći DNK znači da se ova životinja bolje slaže sa ljudima nego vuk i kojot i da se često viđa u urbanim oblastima. Oni opstaju i u prigradskim naseljima Njujorka, Bostona i Vašingtona.

Osim što love divljač, hrane se budnevama, lubenicama i drugim povrćem, jedu glodare i male sisare, a ponekad pojedu i mačku.

Što se tiče ove vrste, posebno je izuzetno to što se raširila tako brzo. Uništavanje šuma i lov na vukove doveo je pre 100-200 godina do češćeg susreta vukova, kojota i pasa i njihovim parenjem nastala je ova nova vrsta.

Ipak, ne slažu se svi da je u pitanju nova vrsta. Jedan od argumenata protivnika te teorije glasi da je za vrstu karakteristično i to da se ne razmnožava s pripadnicima drugih vrsta, što kojovukovi i dalje nastavljaju da rade sa psima i kojotima. Ali pošto je vrsta nastala upravo mešanjem kojota, vukova i pasa, to bi značilo da oni takođe nisu zasebne vrste. /Blic/.

 

Pogledajte kratak prilog o ovoj neobičnoj životinji:

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here