Odbrana Mladića traži još tri mjeseca za žalbu

0
264

Odbrana Ratka Mladića zatražila je od Žalbenog vijeća Mehanizma u Hagu, nasljednika Haškog tribunala, da mu odobri produženje roka za ulaganje žalbe na prvostepenu presudu za tri mjeseca, tačnije do 3. septembra.

Branioci smatraju da zbog obima i složenosti prvostepene presude nije moguće uložiti žalbu do 5. juna.

Oni su ranije tražili da zbog “niza pravnih i činjeničnih grešaka”, presuda kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor bude preinačena, a Mladić oslobođen od optužbi.

Kao alternativu, Mladićeva odbrana je predložila Mehanizmu da mu se suđenje ponovi.

Sa druge strane, Tužilaštvo u Hagu zatražilo je žalbom da sud Mladića proglasi krivim i za genocid nad muslimanima i Hrvatima u pet opština u Bosni i Hercegovini, za koje je prvostepenom presudom oslobođen.

Haški tribunal je bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske neposredno pred zatvaranje, 22. novembra prošle godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Hrvata i Muslimana širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanja pripadnika Unprofora za taoce.

Tribunal je, međutim, Mladića oslobodio optužbe za genocid u pet opština, za koje tužilaštvo od žalbenog vijeća Mehanizma u Hagu (nasljednika Haškog tribunala) sada žalbom traži da ga proglasi krivim i osudi.

U pitanju su opštine Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

O žalbama će odlučivati vijeće kojim predsjedava sudija Teodor Meron, a u čijem su sastavu sudije Karmel Adijus, Liu Dakun, Simor Panton i Priska Matimba Njambe.

Presuda Mladiću sadrži 2.541 stranu sa čak 18.211 fusnota što tu presudu čini najobimnijom u istoriji Tribunala.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here