„OSUĐUJEMO ESTREMIZAM I TERORIZAM“ Otkazano gostovanje SALAFISTE IZ BIH u Beču

0
576

Gostovanje salafiste iz BiH Safeta Kuduzovića, koje je bilo zakazano za večeras u Beču, otkazano je nakon oštrih kritika austrijske javnosti i političkih partija.

Udruženje “Ilum-kuća znanja”, koje je otkazalo izlaganje Kuduzovića, kao razlog navodi poruke mržnje koje on širi u svojim propovijedima, o kojima se, kako su objasnili, tek saznalo preko medijskih izveštaja.

– Mi smo dio Islamske vjerske zajednice Austrije i dio austrijskog društva i osuđujemo i odbacujemo svaki oblik ekstremizma i terorizma – navelo je ovo udruženje na “Fejsbuk” profilu.

Bečki nedjeljnik “Profil” objavio je juče da aktuelni vodeći salafistički propovjednik treba da održi predavanje u Beču, te ukazao da se on u međunarodnim izvještajima vodi kao “vođa salafističkog pokreta na Balkanu” i da je jedan od najuticajnijih islamskih misionara u BiH

Nedjeljnik je podsjetio da je pozivao na nasilje protiv Jevreja i smrtnu kaznu za vrijeđenja islama.

Slobodarska partija Austrije /FPO/ i Narodna stranka /OVP/ oštro su reagovale na vijest o “gostovanju” salafističkog propovjednika, prenose beogradski mediji.

Lider FPO Norbert Hofer rekao je da ekstremistički sijači mržnje, koji u ime islama siju mržnju protiv pripadnika druge vjere, nemaju mjesto u austrijskom društvu.

– Očekujem da će nadležne ustanove zabraniti takav nastup – naveo je Hofer.

Karl Marer iz OVP poručio je da salafizmu u Austriji nema mjesta, kao i svakom drugom obliku ekstremizma.

PODIJELI