OVO će vam uništiti detinjstvo!

0
1433

 

U ovoj top listi, imaćete prilike da saznate skrivena tumačenja i drugačiju interpretaciju crtanih likova koji su nam obogatili detinjstvo, ali nas i naterati da se zapitamo: “Da li je moguće da su se ovakve stvari ‘servirale’ deci?”

Šta se krije iza crtaća na kojima smo odrasli? Simboli rasizma, psihičkih bolesti, teške bolesti, nasilje… Brojni sociolozi i dečiji psiholozi tvrde da u mnogim crtaćima, nešto sistemski nije u redu.

Ipak za mnoge od nas, to su najbolji crtaći na svetu i ne mogu da se porede sa onim što deca danas gledaju!

Hvala na detinjstvu! (CRTAĆI)

Paja Patak

Ovaj popularni patak je crtani lik koji pati od PTSD (postraumatičnog stresnog poremećaja). To možemo da vidimo po modelu njegovog ponašanja: hiperaktivnost i problemi s nesanicom. Treba znati da je Paja Patak bio padobranac u Drugom svetskom ratu. Nakon rata, bolest ga je uzela pod svoje.

paja patakFoto: YouTubescreenshot/Donald Duck Love

Štrumfovi

Oni su zapravo nacisti i antisemiti. Svi znamo kako Štrufovi, mala šumska bića izgledaju. Plave su boje i nose bele kapice što podseća na zaštiti znak KKK klana. Francuski sociolog Antoan Bueno je u “Maloj plavoj knjizi” optužio Štrumfove da šire rasistitičku propagandu. A gde su rasisti, tu ima i Jevreja. Sociolog zaključuje da je Gargamel pravi Jevrej, jer je “ružan, prljav i voli zlato”. Gargamelov mačak Azrael nosi jevrejsko ime koje znači “anđeo smrti”.

štrumfoviFoto: YouTube/The SmurfsOfficial Channel

Aladinova čarobna lampa

Veliko iznenađenje za ljubitelje ovog crtaća- Aladin i prodavac su ista osoba?! Obojica nose pojase iste boje, a glas im pozajmljuje legendarni Robin Vilijams.

AladinFoto: YouTubescreenshot/WaItDisneyWorId

Tom i Džeri

Crtani film o mačku koji se “ubija” da ulovi miša zapravo predstavlja “Tomise”- izraz u slengu za britanske vojnike i “Džerise”- sleng za nemačke vojnike tokom Drugog svetskog rata. Ono što ne treba zanemariti je i činjenica da je ovaj crtać jedan od retkih koji nije imao političku notu tokom rata, osim navodno imena.

tom i džeriFoto: YouTubescreenshot/GoldeneyePicture

Čarli Braun

Prema jednoj teoriji, Čarli je ćelav jer je boluje od raka. Njegovu tugu (zbog bolesti) obično možemo da vidimo u njegovim snovima.

čarli braun, snopi, snoopyFoto: YouTubescreenshot/Snoopy

Lepotica i zver

Za Belinog udvarača Gastona i njegovog prijatelja LeFua se misli da su u ljubavnoj vezi. Vidimo da LeFuo pokušava da glumi muškarčinu, ali i to da stalno radi na tome da se otarasi žena koje opsedaju njegovog prijatelja.

lepotica i zver, gastonFoto: YouTubescreenshot/Disney

Duško Dugouško

Najpoznatiji zec na svetu takođe nije mogao da ” pobegne” s ove liste. Duška Dugouška su optužili da je rastista, jer ljubi samo Elmera i bele likove, kao i to da nikad nije poljubio crnog patka Daču!

duško dugouškoFoto: YouTubescreenshot/Warner Bros. Home Entertainment

BETMEN

U animiranoj seriji, Brus Vejn se bori protiv unutrašnjih demona, a pravi zlikovci zapravo i ne postoje. Svaki protivnik simbolizuje nešto drugo. Pingvin je simbol za bogatstvo i pohlepu. Gospodin Friz označava Brusovu nesposobnost da održi dugoročne odnose. Čovek sa dva lica predstavlja konflikt između Brusa Vejna, milijardera filantropa i Betmena. Džoker simbolizuje napadačke i ludačke misli, koje su rezultat besmislene smrti njegovih roditelja.

Batman: Arkham Knight.Foto: Batman: Arkham Knight.Batman: Arkham Knight.

Mornar Popaj

Iako glavni lik ovog crtaća propagira zdravu ishranu i uči decu da od spanaća rastu mišići, njegova devojka Oliva izgleda kao da ništa nije pojela nedeljama. “Stručnjaci” su je proglasili prvim crtanim anoreksičnim modelom.

mornar popaj, oliva, badžaFoto: YouTubescreenshot/Braccio di Ferro Popeye

Sunđer Bob kockalone

Svaki lik u ovom crtaću simbolizuje sedam smrtnih grehova.

Lenjost: Patrik- iz aviona se vidi da je on glavna lenština

Gnev: Lignjoslav koji je stalno loše raspoložen

Pohlepa: gospodin Kraba samo želi da zaradi novac

Zavist: Plankton zavidi gospodinu Krabi na poslovnom uspehu

Halapljivost: Gari mnogo jede. U crtaću postoji i fraza koja se vrti: “Ne zaboravite da nahranite Garija”

Gordost: Sendi je ponosna devojka iz Teksasa i često to naglašava

Požuda: Sunđer Bob je previše prijateljski nastrojnen prema drugim likovima i izgleda da on voli sve oko sebe, iako to osećanje nije uzajamno

sunđer bob kockaloneFoto: YouTubescreenshot/Nickelodeon UK
PODIJELI