Ovo danas obavezno morate uraditi: Danas Mladenci

0
908

Parovi koji su se vjenčali između 22. marta prošle i 21. marta ove godine danas proslavljaju Mladence, praznik koji je u crkvenom pravoslavnom kalendaru upisan kao Sveti Četrdeset Mučenika u Sevastiji, koji su stradali.

Na ovaj dan mladencima u goste dolaze oni koji su bili pozvani na svadbu i donose im poklone, kako bi pomogli mladom bračnom paru da upotpune svoj dom. Mlade domaćice, sa druge strane, moraju da pokažu da znaju lijepo da dočekaju goste i ugoste ih.

Ovaj praznik obiluje brojnim običajima, pa tako bi na ovaj dan žene trebalo da ustanu rano i umjese 40 kolačića, koji se nazivaju mladenčići. Ovi kolači, koji se prave od od pšeničnog brašna, premazuju medom, čime se izražava želja da bračni život bude sladak i nepomućen neslogom. Domaćica obično mijesi 40 mladenčića, jer se 22. marta crkva prisjeća 40 vojnika u gradu Savastiji, koji su 320. godine, za vrijeme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos njegovoj izričitoj zabrani. Zbog svoje vjere, oni su pogubljeni tako što su bačeni u jezero.

Kolači se, inače, nude djeci i svima koji prije podne dolaze u kuću.

Stariji tvrde da prije Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo poslije Nove godine. Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv.

Mladenci su, inače, posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vrijeme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani.

Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i vjerovali su u Isusa Hrista. Zbog svoje vjere, ovi hrabri hrišćani su najprije bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Ubrzo su izvedeni pred vojni sud. Pogubljeni su bacanjem u jezero nadomak grada.

 telegraf
PODIJELI