OVO SU NAJTRAŽENIJI POSLOVI U NJEMAČKOJ I SLOVENIJI

0
1696

Ako tražite posao u zemljama Evropske Unije može vam pomoći baza podataka na portalu ec.europa.eu/eures na kojem su sakupljene ponude za zaposlenja iz svih zemalja. Poslovi u Njemačkoj oglašeni su na stranici jobboerse.arbeitsagentur.de.

Mnoge od zemalja otvorene su za radnu snagu koja dolazi i izvan članica EU. Među njima su Švedska, Norveška i Njemačka.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH je zaključno sa 30. septembrom 2015. godine, posredovala u zapošljavanju 1.917 naših građana koji su otišli na rad u Sloveniju, te 630 naših građana u SR Njemačku.

“Agencija za rad i zapošljavanje BiH trenutno posreduje u zapošljavanju naših građana u Sloveniji (putem međudržavnog Sporazuma o zapošljavanju) i zapošljavanja naših radnika sa srednjom medicinskom školom u SR Njemačkoj na poslovima tzv. njegovatelja (putem međunarodnog Dogovora između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Savezne agencije za rad SR Njemačke). Za sve druge države postupamo samo po oglasima koje eventualno dobijemo (u ovoj godini nije bilo oglasa).

Agencija za rad i zapošljavanje BiH raspolaže podacima samo o onom broju građana koji su putem nas otišli na rad u inostranstvo. To je tako jer niko u BiH nema obavezu da se evidentira na nekom mjestu ukoliko odlazi na rad u inostranstvo”, kazao je za Radiosarajevo.ba Boris Pupić, stručni saradnik za odnose sa javnošću, informisanje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Oba ova programa su započela 2013. godine. Tako je u 2013. godini za Sloveniju posredovano u zapošljavanju za 661 osobu, a u 2014. za 1.870 osoba.

U 2013. godini za SR Njemačku posredovno u zapošljavanju 186 osoba, a u 2014. za 566 osoba.

“Prije ovog perioda broj osoba koje su odlazile na rad u inostranstvo bio je između 100 i 250 godišnje jer smo do tada posredovali u zapošljavanju samo putem oglasa koje dobijemo, a nismo imali niti jedan međudržavni sporazum.

Prema broju oglasa za radna mjesta u Sloveniji su najtraženiji vozači u međunarodnom transportu (gotovo 30 posto posredovanja odnosi se na ovu kategoriju), zatim varioci, tesari, armirači, zidari i sl. U SR Njemačkoj, prema važećem Dogovoru, možemo posredovati samo za njegovatelje.

Pored ovih država veliki broj naših građana odlazi na sezonski rad u Hrvatsku i Crnu Goru. Nažalost o tačnim brojevima ne možemo jer većina građana odlazi putem dvojnih državljanstava tako da ih te države tretiraju kao domaću radnu snagu i ne evidentiraju ih kao strance na radu. Takođe, rad na crno je dominantan u ovim slučajevima, a uz sve to ove osobe se ne odjavljuju sa evidencija nezaposlenih tokom rada, tako da ni mi na evidencijama ne bilježimo velike promjene tokom ljetnih mjeseci.

Sudeći prema broju upita koje Agencija dobiva naši građani se dominantno interesiraju za rad u Njemačkoj i Austriji. Budući da sve države radnu dozvolu uslovljavaju potrebama tržišta rada, svima onima koji su zainteresirani za odlazak na rad u inostranstvo ostavljena je obaveza da sami pronađu poslodavca koji im je dužan izvaditi radnu dozvolu. Na ovaj način se u posljednjih par godina sve više iz posredovanja isključuju institucije poput naše i to je jedan od razloga zašto npr. ove godine nismo imali niti jedan oglas za zapošljavanje osim postupanja po međudržavnim sporazumima”, zaključuje Pupić.

Inače, prema spisku deficitarnih poslova koji je objavljen početkom godine na ovoj stranici, tražena zanimanja u Njemačkoj su:

– Mehatronika, tehnika automatizacije, građevinska elektrika, elektromašinska tehnika, elektrotehnika, održavanje instalacija, vodoinstalacije, sanitarna, grijna i tehnika klima-uređaja, tehnika rashladnih uređaja, nadzor u oblasti vodoinstalacija, sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije, tehnički pogon na željeznici, nadzor i održavanje željezničke infrastrukture, mašinovođa, bolničari i medicinsko osoblje, operacioni i medicinskotehnički asistent, njega starih lica, ortopedija i tehnika rehabilitacije…

radiosarajevo.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here