PAMETNA TAKTIKA TRENERA Selektor Argentine otkrio šta je bilo ključno u pobjedi nad Srbijom

0
247

To što je Argentina pobijedila Srbiju u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva iznenadilo je košarkašku javnost širom planete, a priznanje Serđa Ernandeza kako je pripremio svoju ekipu za ovu utakmicu baca svjetlo na ostvareni podvig u Kini.

– Prije utakmice smo konstatovali da je Srbija jako, jako dobar tim. Ali, istovremeno, i jako nezgodan, a i jako, jako visok tim. Pritom, ne malo viši od nas, nego baš, baš… I, pričali smo tako pred utakmicu… A evo šta je bila naša tajna. Mi smo, do ovog meča, bili najbolja odbrana na šampionatu svijeta (po broju ukradenih lopti po meču), ali nam je bilo jasno da će nam oni ubaciti 90 poena. To nismo mogli da zaustavimo, znali smo da ne možemo. To je bila početna misao – krenula je analiza selektora Argentine.

Tajnu je pojasnio sljedećim riječima:

– Bili smo i te kako svjesni da ne možemo da zaustavimo unutrašnju igru Srbije, onu u reketu, pa smo shvatili da, jednostavno, moramo da damo više poena od nje! Ne znam, 95, 100 poena. Znate, svi treneri stalno potenciraju: “Odbrana! Odbrana!”. Razumijem ja sve to. Svi treneri vole odbranu, ali… morate da dajete koševe da biste pobijedili. I, ponekad, mi bismo gubili mečeve od velikih timova samo zato što nismo vjerovali u sebe. A sada… Sada smo znali dvije stvari: 1. da Srbija ima probleme u odbrani i 2. da može stalno da daje koševe. A eto, koliko smo im mi dali… 97? Pa, to je skoro 50 po poluvremenu. Ako pitate mene, eto, to je bio ključ našeg uspjeha. Napad, ne odbrana – rekao je Hernandez.

Na kraju je zaključio duhovitom opaskom, serviranom uz iskreno prizananje o prednostima i manama ekipe koju predvodi:

– Znate, mi nismo visoki. Nismo ni nešto mnogo atletski građeni. Zato moramo da igramo pametno. Baš pametno. Zato su nama ključne stvari kao što su stvaranje prostora, tajming, poštovanje taktike… Vidite, košarkaši Argentine su definitivno pametni. Ne pametniji od drugih, nego smo toliko takmičarski nastrojeni, da stvarno volimo da pobjeđujemo. Ali, ne možemo to da ostvarimo jurnjavom po terenu, prosto nije to za nas, niti da skačemo kao ludi, ili da bacimo samo našim visokim igračima pa da oni to sve riješe, jer mi i nemamo visoke igrače. Nemamo te “atlete”. Zato moramo da igramo pametno. To je i razlog što imamo toliko izvlačenja igrača iza blokova, to je i razlog što su nama za pobedu bitne stvari kao što su pik-en-rol, unutrašnja strategija, spoljna kretnja… a i Kampaco – uz osmeh je rekao selektor “gaučosa”.

blic

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here