Parastos srpskim žrtvama usaškog terora

0
537

Boračka organizacija Prnjavor, Opštinski odbor SUBNOR-a i porodice žrtava ustaškog terora parastosom i polaganjem cvijeća kod spomen-obilježja u Radlovcu odali su počast dvadesetdvojici nedužnih srpskih civila koji su ubijeni na današnji dan 1941. godine.

Potpredsjednik opštinskog SUBNOR-a Rade Radonjić podsjetio je da je najmlađa žrtva imala 17, a najstarija 49 godina.

“Neprijateljski vojnici su 4. decembra 1941. godine na ovom mjestu ubili 22 muškaraca, nedužna civila samo zato što su bili Srbi. Na mjestu gdje su tragično izgubili život 2011. godine podignut je krst i obnovljen spomenik. Od tada se svake godine redovno okupimo i obilježimo ovaj dan. Tu tradiciju treba nastaviti i održati jer je riječ o nevino stradalim ljudima”, naglasio je Radonjić.

Današnjem pomenu prisustvovao je i Miroslav Vojvodić iz Prnjavora, unuk ubijenog Rajka Vasića iz Čorli.

Vojvodić kaže da imena svih srpskih žrtava treba zapisati u istoriji, stratišta obilježiti spomenicima i uvrstiti ih u turističke mape, te cijelom svijetu govoriti istinu o stradanju srpskog naroda.

“Potrebno je i da naša djeca znaju o tim stratištima kako im se isto ne bi ponovilo, jer smo svjedoci koliko je Evropa u proteklom ratu satanizovala Srbe. Ako budemo ćutali i trpili nepravdu, bojim se da će tenzije biti sve veće”, rekao je Vojvodić.

On je istakao da Srbi nisu narod koji je osvajao tuđe i progonio nedužne, već se kroz istoriju borio za slobodu, pravdu i jedinstvo.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here