Plavni talas Save stiže sutra ili prekosutra, nema straha od izlivanja

0
1235

Nadolazeći plavni talas rijeke Save očekuje se u Bijeljini sutra i u četvrtak, 18. septembra, saopšteno je danas iz Gradske uprave.


rijeka-sava-2

Gradsko Odjeljenje za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu izdalo je upozorenje stanovništvu u naseljima uz rijeku Savu na maksimalnu opreznost i budnost.

Upozorenje je izdato na osnovu prognoza Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske i operativnih saznanja o očekivanom rastu vodostaja Save.

PLAVNI TALAS SAVE NE BI TREBALO DA UGROZI SEMBERIJU

Plavni talas Save, koji se sutra očekuje u Semberiji, ne bi trebalo da ugrozi sela uz ovu rijeku, rekao je  Saša Avakumović, pomoćnik direktora preduzeća „Vode Srpske“ za riječni sliv Save.

On smatra da će u odnosu na današnji nivo Save doći otprilike do rasta nivoa za još 50 centimetara, što ne bi trebalo da dovede do izlivanja ove rijeke.

„Ne očekuje se da bi porast nivoa Save u Semberiji za oko pola metra mogao dovesti do izlivanja u bilo kojem selu uz ovu rijeku, osim, vjerovatno, u naselju Novi, kod Vršana“, rekao je Avakumović.

Nivo rijeke Save danas je iznosio 502 centimetra, redovna odbrana od polava uvodi se na 650, a vanredna na 750 centimetara.

Istorijski maksimum na rijeci Savi u Semberiji zabilježen je u maju i iznosio je 950 centinemetara. /srna/

PODIJELI