PRNJAVOR: ODRŽANA EDUKATIVNA RADIONICA

0
1071

U organizaciji Udruženja “Romska djevojka” iz Prnjavora danas je za pripadnike romske nacionalne zajednice organizovana radionica čije su teme bile prevencija nasilja u porodici i seksualno reproduktivno zdravlje.
Predsjednik udruženja Snježana Mirković kaže da je najveći problem nedovoljna informisanost žena o tome koje sve vrste nasilja postoje i kome se mogu obratiti za pomoć.

SNJEZANA-MIRKOVIC-2014Ona ističe da se jedan broj žena suočava sa psihološkim i ekonomskim nasiljem, kojeg nije u potpunosti svjestan.

Mirkovićeva naglašava da bi nasilje, bez obzira na njegovu vrstu, žrtva trebalo obavezno da prijavi.

Savjete iz oblasti zdravstva učesnicama radionice dala je specijalista porodične medicine u Domu zdravlja u Prnjavoru LJiljana Milosavljević.

“Romi su populacija koja uglavnom nije prijavljena u sistem porodične medicine i kao takve potrebno ih je informisati o potrebi redovne samokontrole, naučiti žene da urade samopregled dojke, ukazati da postoji potreba za redovnim ginekološkim pregledima”, kaže Milosavljevićeva.

Prema njenim riječima, cilj je da se učesnicima radionice ukaže i na bolesti kao što su dijabetes, visok krvni pritisak, gojaznost i masnoća u krvi.

U radu današnje radionice učestvovali su i predstavnici opštine, socijalne službe i policije. /srna/

PODIJELI