Pogledajte koje nadimke nose neki od najvećih gradova svijeta FOTO

0
565

Treći Rim, Zabranjeni grad, Mala Kuba

15:50, 02.11.2018.
Izvor: B92
Kao i ljudi, i veliki gradovi se rađaju, razvijaju, mijenjaju… Kao što tokom života svi mi dobijamo nadimak koji nas najbolje ili najšaljivije opisuje, tako su i veliki svjetski gradovi dobili svoje nadimke po kojima ih čitav svijet prepoznaje. Prirodne odlike i položaj, neki istorijski trenutak ili ličnosti koji su obilježili grad, arhitektonske specifičnosti i još mnogo toga poslužilo je kao inspiracija u smišljanju ovih nadimaka.

Evo najzanimljivijih:

Zagreb mnogi u Evropi zbog svoje arhitekture znaju kao Mali Beč. Split je zbog velelepne palate iz rimskog doba ostao Dioklecijanov grad, a Dubrovnik je sa pravom Biser Jadrana. Višegrad je Andrićev grad po aluziji na čuveno djelo nagrađeno Nobelovom nagradom, dok je Novi Sad je, pak, srpska Atina.

Thumbnail

Kao jedan od najlepših gradova Evrope, Budimpešta je Biser Dunava, a po svojoj ljepoti Bukurešt je ponio laskavi nadimak Mali Pariz. Sam Pariz je poznat kao Grad svjetlosti zbog vodeće uloge tokom prosvetiteljskog perioda u Evropi, ili kao Grad ljubavi jer je mnogim parovima svijeta želja za romantičnim putovanjem upravo francuska prestonica.

Od većih evropskih gradova Beč je poznat kao Carski grad dok je Prag Grad stotinu tornjeva. Venecija je Nevjesta mora, a gradovi sjeverne Evrope Bruž, Amsterdam i Sankt Petersburg dijele nadimak Venecija sjevera zbog činjenice da stotine mostova presjeca njihove kanale po ugledu na Veneciju.

Thumbnail

Rim je Večni grad zato što je uvijek bio prestonica, dok je Gaudi toliko oblikovao Braselonu da je ona danas poznata kao Gaudijev grad, ali i kao Grad grofova.

Jasno je zašto je Jerusalim Sveti grad, Milano Svetska prestonica mode, Bordo Grad vina, a Grenobl Prestonica Alpa. Moskva je, između ostalih nadimaka, poznata i kao Treći Rim.

Thumbnail

Ništa manje zanimljivi nisu ni vanevropski gradovi.

Njujork svi znamo po nadimku Velika jabuka, dok je kockarska prestonica svijeta Las Vegas Grad greha. Čikago je Vjetroviti grad, a Filadelfija Grad bratske ljubavi. Majami, je između ostalog, Mala Kuba, a Pitsburg Gvozdeni grad.

Kanadski Montreal nosi interesantno drugo ime Veliki dim dok je aristokratski Toronto Kraljičin grad.

Australija ima jednu od najlepših svjetskih luka Sidnej pa i ne čudi da ga svijet zna kao Lučki grad. Melburn je, pak, Evropa Australije.

Najjužniji svjetski grad Ušuaja (Ognjena Zemlja) sa pravom je poznat kao Kraj svijeta. Najveći gradovi Južne Amerike su Brazilska lokomotiva (Sao Paolo) i Američki Pariz(Buenos Aires). Rio de Žaneiro zovu i Veličanstven grad.

Thumbnail

Indijski Mumbaj nosi romantično ime Grad snova, Singapur je Grad lavova, Hong Kong pravi Biser orijenta, a uvijek strogi Peking je Zabranjeni grad. Šangaj neki zovu i Njujork istoka.

I u Africi imamo Pariz i to onaj na Nilu. U pitanju je naravno nadimak Kaira. Adis Abeba nosi snažan nadimak Grad Ljudi, a neobičan nadimak Grad oker boje ponio je Marakeš.

PODIJELI