POKRET “JA, TAKOĐE” – STRAH I TREPET ZA MUŠKI SVIJET

0
316

Pokret “Ja, takođe” /Me too/, koji se bavi zaštitom žena od nasilja, uništio je u posljednjih godinu dana monoge karijere u SAD, izazvao sukobe republikanaca i demokrata i pokušava da utiče na izbore za Kongres.

Žene su u ovom pokretu progovorile o zlostavljanjima o kojima su ćutale godinama.

Optužbe iznesene prošlog oktobra da je poznati holivudski producent Harvi Vajnštajn decenijama seksualno zlostavljao žene otvorile su Pandorinu kutiju.

U međuvremenu, slično Vajnštajnu, prošli su mnogi muškarci, a najpoznatiji su slučajevi čuvenog komičara Bila Kozbija i kandidata za Vrhovni sud Breta Kavana.

Međutim, predsjednik SAD Donald Tramp, uprkos velikom trudu pokreta “Ja, takođe”, nije srušen, mada njega optužuju da je najveći seksista.

Tramp je nedavno otvoreno kritikovao ovo udruženje. On je tokom govora u Misisipiju dobio veliki aplauz kada je ismijao Kristinu Blasi, koja optužuje kandidata republikanaca za Vrhovni sud Breta Kavanoa da je u mladosti pokušao da je siluje.

“Ovo je strašno vrijeme za mladiće u SAD. Možete biti krivi za nešto što možda niste učinili”, poručuje Tramp.

Pokret “Ja, takođe” postao je “trn u oku” vladajućim republikancima, koji smatraju da će, ako Kavano ne bude potvrđen u Senatu, to omogućiti liberalnom pokretu da preuzme vlast nad njihovom politikom i interesima.

Istraživanja pokazuju da postoji razlika među polovima, odnosno da su žene zabrinutije zbog seksualnog zlostavljanja nego muškarci.

Pokret “Ja, takođe” prisilio je na ostavke i neke poslanike Demokratske stranke kao što su popularni Al Frenken i DŽon Koners, nekada veoma cijenjen zbog svog rada na promociji građanskih prava.

Neki politički analitičari u SAD bliski republikancima pitaju da li bi zbog svojih afera i nekadašnji predsjednik SAD Bil Klinton bio meta pokreta, kao što je to sada Tramp.

Na prošlogodišnjim izborima u Alabami republikanci su podržali svog kandidata, uprkos optužbama da je zlostavljao tinejdžerku.

Pokret “Ja, takođe” podstiče žene da se kandiduju za političke dužnosti.

Ipak, u najboljem slučaju, prognoziraju politički analitičari, žene će činiti 24 odsto američkog Kongresa, što bi bio američki rekord /sada ih je 19,3 odsto/. Ali, to je i dalje daleko manje nego u mnogim razvijenim zemljama.

U međuvremenu, karijere i dalje propadaju. Policija ponovo otvara istragu zbog silovanja protiv nekih poznatih američkih sportista, a bivši ljekar američke gimnastičke reprezentacije Lari Nasar dobio je doživotnu kaznu zatvora zbog decenijskog sistematskog silovanja djevojčica.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here