Policajac Dejan Stojanović iz Prnjavora učestvovao u spasavanju žene iz Dervente

0
404

ravi podvig napravili su rano jutros vatrogasac iz Dervente Dražen Miodanić i njegov sugrađanin, policijski inspektor Dejan Stojanović, kada su sa kolegama od sigurne smrti spasili 52-ogodišnju ženu Z.T.

Nesrećna žena, inače psihijatrijski bolesnik pod stalnim nadzorom, iskoristila je priliku i oko 1.25 izašla iz porodične kuće.

Ubrzo je zazvonio dežurni telefon u policijskoj stanici, a uplašena 15-ogodišnja kćerka nestale ispričala je policajcima da strahuje za sudbinu svoje majke, jer se radi o psihičkom bolesniku koja je u januaru ove godine pokušala da se ubije.

Dojavu o mogućoj porodičnoj tragediji primio je šef smjene u Policijskoj stanici Derventa, inspektor Dejan Stojanović. Slijedeći pravila službe, na teren je upućena patrola, odnosno policajci Željko Lazarević i Aleksandar Đekić, čiji je cilj bio pronaći nestalu ženu.

Sat vremena nakon prijave, u bunaru pored kuće u kojoj niko nije boravio primjećena je nestala Z.T. koja je davala znakove života.

Poziv je ponovo bio upućen inspektoru Stojanoviću, koji odmah kreće na mjesto pronalaska žene i usput, kako otkriva u ispovijesti za portal Srpskainfo, o detaljima obavještava dežurne policajce i Hitnu pomoć.

-Rekli su mi da je žena skočila u bunar dubok pet metara i da je još živa. Odmah sam se uputio tamo i ujedno pozvao vatrogasce, opisao im situaciju i zatražio da ponesu nužnu opremu za spasavanje, a takođe sam pozvao i hitnu pomoć – prisjetio se burne noći Stojanović.

Foto: PU Doboj/RAS Srbija

Željko Lazarević

Ništa u akciji spasavanja koja je zahtjevala brzinu i preciznost nije bilo prepušteno slučaju upravo zahvaljujući inspektoru Stojanoviću.

U rekordnom vremenu napravljen je plan izvlačenja, koji će, kako se kasnije ispostavilo, biti jako bitan, jer je izbjegnuta tragedija.

– Znali smo o kakvom riziku se radi, kako po  Z.T. tako i po nas koji smo učestvovali u spasavanju – dodao je  Stojanović.

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

Draženko Miodanić

Dok se vatrogasac Miodanić spustio do nesrećne žene u bunar, iznad njega je bio Stojanović, koji je pratio cijeli tok spasavanja, a kod okna bunara bili su policajci Lazarević i Đekić i još jedan vatrogasac, koji su obezbjeđivali konopac.

– Sve je u početku izvlačenja djelovalo normalno, ali u trenutku kada je vatrogasac ostao ispod Z.T. došlo je do popuštanja konopca, koji je bio vezan za njeno tijelo. Pad žene u vodu spriječio je vatrogasac koji je bio ispod nje – ispričao je detalje dramatičnog spasavanja inspektor Stojanović.

Vidjevši da je konopac popustio i da vatrogasac svim silama pridržava tijelo žene, koja je inače krupnije građe, Stojanović se odmah spustio niže u bunar i za ruke uhvatio Z.T.

Na kraju su nesrećnu ženu iz uskog bunara izvukli rukama. Otežavajuća okolnost prilikom spasavanja bila je i to što je Z.T. u trenucima izvlačenja bila apsolutno dezorjentisana i nije sarađivala sa spasiocima.

Foto: PU Doboj/RAS Srbija

Aleksandar Đekić

Vatrogasac iz Dervente Draženko Miodanić, koji je prvi prišao unesrećenoj ženi u bunaru i uvjerio se da je živa, u ispovijesti za Srpskainfo otkriva da se nikada u životu nije sreo sa sličnom situacijom.

– To je bio stari i uzak bunar. Kada sam se spustio u vodu, primjetio sam ženu koja je plutala na površini. Napravili smo akciju spasavanja u kojoj smo koristili konopac. Ubrzo se u bunar spustio i jedan policajac, pa smo zajedno s ljudima na površini prvo zavezali konopac oko nesrećne žene, a zatim je izvukli na sigurno, izvan bunara – ispričao je ovaj skromni vatrogasac.

Zadržana na liječenju

Nakon izvlačenja iz bunara Z.T. je predana radnicima Hitne pomoći. Pravo olakšavanje za sve koji su učestvovali u spasavanju uslijedilo je nakon informacije da Z.T. nema težih tjelesnih povreda.

– Posebno mi je drago što prilikom samog spasavanja nije nastupila ni najmanja posljedica kako po nju, tako i po nas, koji smo u nimalo lakim uslovima uspješno priveli kraju njeno spasavanje – zaključio je inspektor Stojanović.

Srpskainfo.com

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here