Švajcarci “osuli” po Hrvatskoj: Umanjuju premlaćivanje i progon Srba

0
299

Švajcarski list “Tages-Anzeiger” objavio je veliki članak o situaciji u Hrvatskoj u kojem se ističe da u toj zemlji državni vrh “umanjuje premlaćivanje i progon srpske manjine”.

“Tages-Anzeiger” piše da se u “ovoj članici EU sve više događaju napadi na Srbe” te citira bivšeg premijera i sadašnjeg predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića koji je u kontekstu nedavnih napada na Srbe spomenuo i riječ “terorizam” i upozorio na “kulturu nasilja” u hrvatskom društvu.

List navodi nekoliko slučajeva napada na građane Hrvatske srpske nacionalnosti, poput demoliranja kafića i premlaćivanja gostiju koji su gledali fudbalsku utakmicu, kamenovanja kuća povratnika i napada na gostioničara koji je odbio da pusti pjesme Marka Perkovića Tompsona, “koji važi za barda mržnje” i koji “u svojim pjesmama širi desničarske stavove”. List podsjeća na to da je Tompson imao problema sa švajcarskim vlastima kada je pokušao da nastupi u toj zemlji i da su mu 2009. čak zabranili ulazak u zemlju.

“Naročito je problematična tišina predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je za državnu televiziju HRT izjavila da nije njen posao da komentariše dnevnu politiku i da ne želi povećavati podjele u društvu kada je konačno pitana za napade na Srbe”, piše list.

“Kolinda želi biti ponovo izabrana na funkciju predsjednice te se zato umiljava nacionalistima, što zapravo i dovodi do raskola u hrvatskom narodu”, smatra “Tages-Anzeiger.”

Dodaju sa zgražanjem da je Kolinda tokom obilježavanja godišnjice Oluje izjavila da je 1995. i sama htjela uzeti pušku u ruke i ići u rat.

Navodi se kako se u Hrvatskoj u javnosti često može čuti ustaški pozdrav “Za dom spremni” te da se prikazuju filmovi koji umanjuju broj žrtava i zločinački karakter Jasenovca, kao i cijele NDH. Kada je pak poslanik srpske manjine Milorad Pupovac stanje u Hrvatskoj uporedio s onim u NDH, premijer Andrej Plenković je to opisao neprimjerenim i osudio, dok je predsjednica Grabar-Kitarović još oštrije napala Pupovca.

“Tages-Anzeiger” piše da “rašireni nacionalizam kod mnogih Srba izaziva strah” te navodi još primjera napada na Srbe, poput potjere za vaterpolistima iz Srbije na splitskoj Rivi.

“Sramotnu ulogu u svemu igra i Katolička crkva. Ona propagira revanšizam, njeni sveštenici i održavaju mise u čast ustaških zločinaca, a profašističke knjige se često predstavljaju u crkvenim prostorima”, piše list.

Na kraju “Tages-Anzeiger” konstatuje kako je “s obzirom na talas nasilja šokantna neoglašavanje visokopozicioniranih političara Evropske unije” te navodi kao smiješnu izjavu buduće predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen koja je Hrvatsku opisala kao “uzor drugim zemljama”.

(Index.hr)

PODIJELI