Pomjeranje kompjuterskog miša oslikava emocije

0
677

Istraživači sa Univerziteta Brigam Jang u američkoj državi Juta saopštili su da su identifikovali obrasce u odražavanju raspoloženja kod ljudi na način na koji se pomjera kursor kompjuterskog miša.

Konkretno, kažu naučnici, ljuti korisnici prave nagle pokrete, ali im je ukupna brzina manja. Frustracije i tuga izazivaju promjene u brzini, uporedo sa slabljenjem preciznosti.

Tim je sproveo istraživanje tako što bi naljutio učesnike i snimao obrasce pokretanja miša. Takođe, od korisnika je traženo da se izjasne o svojim osjećanjima.

Naučnik Džefri Dženkins, vođa projekta, izjavio je da nalazi mogu da se primijene u proučavanju korisničkog doživljaja i dizajnu interfejsa (UX/UI), kod bihevioralnog targetiranja i prilagođavanja specijalnim grupama korisnika.

“Uvijek je bilo veoma teško odrediti kada korisnik postaje frustriran toliko da se više ne vrati na sajt”, rekao je.

“Kad uspjevamo da registrujemo negativnu emocionalnu reakciju, možemo da prilagodimo doživljaj vebsajta na način da eliminišemo stres ili da ponudimo pomoć”, kaže Dženkins.

Ostaje da se vidi da li će rezultati istraživanja u segmentu prevlačenja i tapkanja po ekranima mobilnih uređaja biti relevantni, a on kaže da je količina raspoloživih podataka obećavajuća.

Patenti za tehnologiju koja je razvijena do sada u posjedu su lokalne startap kompanije, a Dženkins učestvuje u unapređivanju rješenja.

b92

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here