Postignut dogovor o raspodjeli izbjeglica

0
648

Ministri EU dogovorili su se o raspodjeli 120.000 izbjeglica, javlja Bi-Bi-Si. Hrvatski ministar unutrašnjih poslova napustio sastanak pre glasanja.

Češka, Slovačka, Rumunija i Mađarska glasale su protiv kvota za prijem izbjeglica, dok je Finska bila uzdržana, prenosi Rojters.

Kako prenosi Index.hr, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić nije se dugo zadržao na ministarskom sastanku u Briselu, na kojem se raspravljalo o izbjegličkoj krizi.

“U trenutku kada oni unutra ne mogu da se dogovore oko kvota za 120.000 ljudi, ja kao predstavnik zemlje u koju je u proteklih sedam dana ušlo 35.000 ljudi nemam više šta da radim na tom sastanku”, rekao je Ostojić novinarima napuštajući sastanak.

Hrvatski ministar na sastanku je tražio da se zaustavi priliv izbjeglica iz Turske i Grčke.

Ostojić je rekao da ne prihvata da se izbjeglice usmjeravaju preko Hrvatske, ocjenjujući da je otvaranje mađarskog graničnog prelaza Horgoš prema Srbiji bilo licemjerno.

Prvi vanredni ministarski sastanak se prošle nedjelje završio bez dogovora o planu Evropske komisije da na osnovu zadatih kvota za solidarno raspoređivanje oko 120.000 migranata putem uvođenja obavezujućih kvota.

rts

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here