ZA PLJAČKAŠE KOJI SU “OPERISALI” U PRNJAVORU, BL, PRIJEDORU… KAZNA 17 I PO GODINA ROBIJE

0
702

Slobodan Bojanić (33), Neven Nešković (33) zvani Mali i još tri člana njihove kriminalne grupe priznali su krivicu za organizovane pljačke “teške” više od 50.000 maraka i pristali da im sud izrekne ukupno 17 i po godina zatvora.

 

Svi optuženi su zaključili sporazume o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom RS, koje je vijeće banjalučkog Okružnog suda juče prihvatilo.

Prema sporazumu, prvooptuženom Bojaniću sud bi trebalo da izrekne pet godina, a Neškoviću četiri godine zatvora. Borislav Stupar i Milenko Vurnuć trebalo bi da budu osuđeni na po tri, a Nikola Vasiljević na dvije i po godine zatvora. Svima će u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Nešković je iz Sokoca, a ostala četvorica iz Banjaluke.

Sudsko vijeće, kojem je predsjedavala sudija Vesna Stanković-Ćosović, nakon prihvatanja sporazuma, objavilo je da će presuda ovoj grupi biti izrečena danas.

Odbrana optužene petorice pljačkaša zatražila je od Okružnog suda Banjaluka da im nakon izricanja presude ukine pritvor i izrekne mjere zabrane. Sa ovim prijedlogom se složilo i Specijalno tužilaštvo RS. Tužilac Mladen Mitrović je precizirao da mjere zabrane uključuju zabranu napuštanja boravišta, oduzimanje putnih isprava i zabranu putovanja s ličnom kartom i prelaska granice, kao i obavezu javljanja u policiju tokom trajanja mjera.

Specijalno tužilaštvo RS tereti Bojanića i ostale članove ove bande da su organizovano od juna 2011. do juna 2014. pljačkali benzinske pumpe, kioske i prodavnice. Pljačkali su na području Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Laktaša, Srpca, Prnjavora, Čelinca, Mrkonjić Grada, Teslića i Modriče. U pljačke su išli sa oružjem, jednom su pucali na policiju koja ih je primijetila, a jednom na vlasnika prodavnice koji ih je vidio.

Prema optužnici, opljačkali su 11 prodavnica, četiri benzinske pumpe preduzeća “Nestro petrol”, pumpu “Krajina petrol” te pet kiosaka “Glasa Srpske”, kiosk “Fabrike duvana” Banjaluka i ukrali jedan automobil. U optužnici se navodi da su činili zločinačko udruženje s tačno podijeljenim ulogama. Uglavnom su pljačkali u noćnim časovima, a najčešće su iz prodavnica i kiosaka krali veće količine cigareta, prehrambenih proizvoda i novac.

Optužena petorka je ispalila hitac iz pištolja na policiju 3. decembra 2013. godine prilikom pljačke kioska “Minutica”.

Svi optuženi uhapšeni su u februaru ove godine u policijskoj akciji “Kastelo”. Član ove grupe bio je i Predrag Petković, koji se nalazi u bjekstvu.

Troškovi
Sporazumima, koji je zaključila optužena petorka, a sud prihvatio, predviđeno je da oni solidarno plate troškove postupka od 34.703 marke, kao i sudski paušal.

Predviđeno je da su dužni da nadoknade štetu koju su pričinili u svojim pljačkaškim pohodima te da plate troškove advokata koji su ih branili po službenoj dužnosti.

glas srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here