Povjerenje je bitno, Novaka je trebalo uvjeriti da radi drugačije

0
555
Bivši broj jedan svjetskog tenisa, Boris Beker, otkrio je pojedine detalje iz saradnje sa Novakom Đokovićem.

Trostruki šampion Vimbldona je bio trener srpskog tenisera od decembra 2013. do početka maja 2017. godine i u tom periodu Đoković je osvojio šest Grend slem titula.

Njemački stručnjak je rekao da je rad sa Đokovićem bio specifičan i da su postepeno uspjeli da izgrade odnos pun povjerenja koji je donio dobre rezultate.

Thumbnail

“Mentalitet igrača je uvijek problem. Kada su u najboljoj formi i kada su najjači i dalje su osjetljivi na razne stvari. Ne možete ni da zamislite na šta su sve osjetljivi. To nema veze sa bekhend kros udarcem ili bilo kojim drugim. To je u vezi sa tim kako se probudi, šta prvo pročita i kakav mu je odnos da suprugom i sinom”, kaže Beker.

On je otkrio još detalja iz saradnje sa najboljim igračem svijeta.

“Uvijek sam ga prvo pitao kako je spavao, jer ako imate problem, onda tu nema koncentracije. Onda ni trening nije dobar. To je bio ključ za njega da počne da mi vjeruje i da shvati da jedino ako smo ujedinjeni možemo da pomognemo jedan drugom. To je situacija jedan na jedan i zato je trenerski posao zanimljiv. Zahtjevan je jer vi ste u ritmu 24 sata dnevno preko cijele nedelje”, poručio je Beker.

Thumbnail

Legendarni Beker otkrio je da je od Novaka pokušavao da učini bržeg igrača, kako bi Srbin odmorniji stizao do polufinala i finala najvećih takmičenja.

“Ne bih bio dobar trener u svojim dvadesetim ili tridesetim jer sam bio posvećen samo sebi. Kada sazrite kao osoba, onda su vam mnoge stvari jasnije. Kada sam trenirao Đokovića, bio sam potpuno posvećen tome da njega učinim boljim. Bilo je teško jer je već bio drugi na svetu i bilo je malo prostora za napredak”, kazao je Beker.

“Ono što je još važnije, u takvim situacijama morate da radite na detaljima i ubjedite velikog šampiona da u stvari nije u pravu. Njegov problem je bio taj što je mnogo puta igrao polufinala i finala Gren slemova, ali uvijek mu je trebalo tri ili četiri sata da savlada rivala i gubio je mnogo energije. Pokušavao sam da ga naučim kako da bude brži. Uvijek bi stajao iza osnovne linije, fizički je bio poput zvijeri i jasno mu je bilo da može da pobijedi svakoga. Ipak, trebalo mu je dosta vremena. A kada dođete u polufinale ili finale, onda ste umorni. Pokušao sam da ga naučim da igra bliže liniji, završava poene ranije i da bude brži. To nije lako jer morate da vježbate, nekada i pretrpite poraz.”

Naredni turnir na kome će učestvovati najbolji teniser svijeta biće Vimbldon, na kome će braniti titulu osvojenu prošle godine.

PODIJELI