Presuda Oriću u petak

0
452

Drugostepeno vijeće Suda BiH u petak će objaviti presudu Naseru Oriću, bivšem komandantu ABiH u Srebrenici, i Sabahudinu Muhiću, pripadniku ovih snaga, koji su optuženi da su 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optužbi za ove zločine.

U petak će sud izreći presudu Jasminu Eroviću, kojeg optužnica tereti da je, kao pripadnik štaba Teritorijalne odbrane (TO) “Stela” i Specijalnih jedinica Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), od maja do kraja jula 1992. godine na spratu stambene zgrade na Alipašinom Polju nekoliko puta vršio silovanje nad svjedokinjom “A”.

Istog dana biće donesena prvostepena presuda prijedorskim policajcima Darku Mrđi, Zoranu Babiću i Radenku Marinoviću za ubistva, prisilne nestanke i premlaćivanja bošnjačkog stanovništva 1992. godine.

U utorak, 27. novembra zakazano je izricanje presude Milanu Todoviću, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS) koji je optužen za silovanje ženske osobe bošnjačke nacionalnosti u Foči i njenog držanja u seksualnom ropstvu.

Naredne sedmice nastaviće se suđenja za zločine počinjene u Brčkom, Goraždu, Prozoru, Stocu, Orašju, Bosanskoj Krupi, Vozući, Donjem Vakufu, Rogatici, Ilijašu, Zaklopači, Višegradu te Kotor-Varoši.

(Agencije)

PODIJELI