Pretresi širom BiH, uhapšeno 11 radnika Uprave za indirektno oporezivanje

0
708

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske i MUP-a Posavskog kantona od jutros provode akciju kodnog naziva “Brand”.

U dosadašnjem toku akcije uhapšeno je 11 osoba, radnika Uprave za indirektno oporezivanje, a koje se sumnjiče za krivična djela primanje mita ili drugih oblika koristi, te zloupotreba službenog pložaja ili ovlaštenja.

“U toku su pretresi lica, stambenih i poslovnih objekata, službenih prostorija Uprave za indirektno oporezivanje BiH i pokretnih stvari koje koristi 11 osumnjičenih službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH na ukupno 22 lokacije”, potvrdio je za Faktor portparol SIPA Luka Miladinović.

Pretresi se obavljaju na području Banjaluke, Novog Travnika, Orašja, Bužima, Brčkog, Broda, Odžaka, te graničnih prelaza Orašje, Gradiška i Šamac.

Akcija se provodi pod nadzorom Tužilaštva BiH i po naredbama Suda BiH.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da su u okviru akcije kodnog naziva „Brend“ lišeni slobode carinski službenici na graničnim prelazima Gradiška, Šamac i Orašje, osumnjičeni za kaznena djela primanja mita ili drugih oblika koristi.

“Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, lišili su slobode 11 carinskih djelatnika, uposlenika UIO BiH, uposlenih na graničkim prijelazima Gradiška, Orašje i Šamac”, stoji u saopštenju.

Dodaju da su navedeni osumnjičeni da su pod istragom zbog koruptivnih kaznenih djela, a osumnjičeni su da su tokom prošle i ove godine, protuzakonito uzimali novac ili druge oblike koristi, kako bi prilikom uvoza robe u BiH, propuštali mjere carinskog nadzora koji su bili obvezni vršiti.

“Na navedeni način, ostvarivali su nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu budžetu, odnosno svim građanima BiH. Osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu”, navedeno je u saopštenju.

(Faktor)

PODIJELI