Pripreme za školsku godinu – u knjižarama sve veće gužve

0
339

U susret novoj školskoj godini, u knjižarama širom Srpske sve je veća potražnja za udžbenicima.

Kompleti udžbenika za osnovce i srednjoškolce koštaju od 50 do 180 maraka, a velika je potražnja i za školskim priborom.

Od ove školske godine novina je uvođenje prvog digitalnog udžbenika za Geografiju za šesti razred osnovne škole, koji bi trebalo da bude javno prezentovan u ponedjeljak u Banjaluci i za koji će biti organizovana obuka nastavnog kadra.

Zvono za početak nove školske godine, samo što se nije oglasilo. Toga su posebno svjesni roditelji đaka, kojima je, zbog pripreme za novu školsku godinu i kupovine udžbenika i školskog pribora, avgust najčešće finansijski najteži mjesec.

U knjižarama širom Srpske većina udžbenika je već u prodaji. Јoš pristižu udžbenici za srednjoškolce.

Udžbenici za prvi i drugi razred osnovne škole su besplatni, a kompleti udžbenika za osnovce od trećeg do devetog razreda koštaju od 90 do 180 maraka, dok je za srednjoškolske komplete udžbenika potrebno izdvojiti nešto manje novca.

– Udžbenici za osnovnu školu, kompleti, su skuplji, ali je i veći broj udžbenika. Vidite 18, 19 udžbenika je u osmom, devetom razredu – kaže Mile Vlačina, poslovođa knjižare Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Srpske.

Јelena Ivanović , poslovođa knjižare Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Srpske u Bijeljini, navodi da udžbenika ima za sve razrede u dovoljnim količinama, s tim da udžbenici za srednju školu još stižu.

Od ove školske godine novina je uvođenje prvog digitalnog udžbenika za Geografiju za šesti razred osnovne škole.

Riječ je o besplatnom, dodatnom nastavnom sredstvu. Slijedi obuka nastavnog kadra.

– Obuka kreće u ponedjeljak i biće realizovana u tri centra, u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i u Bijeljini. To su neke tri regije gdje će doći nastavnici iz 12 škola koje su uključene u ovaj pilot projekat – ističe Dejan Kerleta, portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

U knjižarama je velika potražnja i za školskim priborom.

Sveske koštaju od 40 pfeniga do tri marke, a za školske torbe potrebno je izdvojiti od 35 do 70 maraka.

PODIJELI