Prnjavor: Uručene posthumne Medalje zasluga za narod

0
307

U Centru za kulturu u Prnjavoru danas su  uručene posthumne Medalje zasluga za narod, odlikovanja koja dodjeljuje Predsjednik Republike Srpske, majci dvojice poginulih boraca i devet poginulih srpskih boraca sa područja prnjavorske opštine.

Ordene su dobile porodice Miloša Duvnjaka,DuškaZorića,Nedeljka Sančanina,Branka Preradovića,Obrada Prpe,Milana Živkovića,Saše Marinkovića,Marinka Bojića,Vlade Simića i majci dvojice poginulih boraca, Desi Đurić iz Kokora.

Na dodjeli je govorila Desa Đurić,koja je zahvalila lokalnoj upravi na do sada ukazanoj pažnji prema ovoj kategoriji stanovnika.

Đurićeva kaže da joj uručeno odlikovanje mnogo znači jer pokazuje da nije zaboravljena, da neko o njoj misli i brine. Kaže da joj je najteže bilo višegodišnje iščekivanje pronalaska Nenadovih posmrtnih ostataka, koji je poginuo na ozloglašenom ozrenskom ratištu.

“Prošle godine, nakon punih 25 godina strepnje, sam ga sahranila. Dok se to nije desilo bilo je neizdrživo. Sada barem znam da su mi sinovi zajedno” , priča ova starica.

U ime predsjednice Republike,Željke Cvijanović,odlikovanja je uručio izaslanik Milorad Kojić.

“Na ovaj način Republika Srpska pokazuje veliko poštovanje prema našim herojima koji su dali život za slobodu koju danas uživamo, a ta sloboda se zove Republika Srpska” , rekao je Kojić.

Kojić je napomenuo da su u proteklom ratu od 1991. do kraja 1995. godine poginula 35.452 pripadnika Vojske Republike Srpske i civila.

“To je velika žrtva zbog čega imamo obavezu da vodimo računa o porodicama stradalih, da nijedna žrtva nije uzaludna, a to znači da pod svaku cijenu moramo da se borimo za Republiku Srpsku koja je naš ponos” , kazao je on.

Kojić kaže da su Srbi u svim ratovima do sada podnijeli najveće žrtve, a ponajveću u posljednjem odbrambeno–otadžbinskom ratu.

“Zato moramo ostati na putu naših heroja koji su `92. godine uzeli pušku i izborili se da mi danas slobodno stojimo, da slobodno kažemo da smo Srbi, u našoj Republici Srpskoj” , poručio je Kojić.

Načelnik opštine Darko Tomaš naglasio je ulogu koju su imali borci Vojske Republike Srpske tokom otadžbinskog rata.

“U opštini Prnjavor u proteklom ratu nije bilo direktnih ratnih dejstava zbog čega ovaj podatak dodatno dobija na značaju. Nikada ne smijemo zaboraviti djela naših junaka prema kojima izražavamo uvažavanje i poštovanje” , rekao je Tomaš.

Živote tokom minulog rata u stvaranje Republike Srpske ugradilo je 626 boraca s područja naše opštine.

prnjavorlive.info(br)

PODIJELI