Problem sa hladnim rukama i nogama može biti opasan

0
1655

Hladni prsti na rukama i nogama češća su pojava kod žena nego kod muškaraca. Nju izaziva proces kojim organizam održava temperaturu vitalnih organa.


hladne-nog-i-rukeMeđutim, ako vam se to često događa, može ukazivati na neke druge, ozbiljnije, zdravstvene probleme.

Anemija

Ako se, osim hladnih ruku, javljaju i neki drugi simptomi poput umora, glavobolje i malaksalosti, provjerite nivo gvožđa u krvi. Gvožđe je glavni sastojak hemoglobina, molekula koje prenose kiseonik u krv i daju joj crvenu boju.

Dijabetes

Hladnoća, kao i trnci u dlanovima i stopalima, mogu biti prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posljedice na krvotok i nervni sistem, pa je često praćen ovim pojavama. Ako ste stalno žedni, mnogo jedete, a ne gojite se ili mršavite, obavezno prekontrolišite nivo šećera u krvi.

Štitna žlijezda

Hipotireoidizam, ili usporen rad štitne žlijezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a često ga prate hladni ekstremiteti ili osećaj hladnoće. Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta, kao i slabo podnošenje visokih temperatura, jasni su simptomi ovog poremećaja.

Stres

Stres takođe može da bude uzrok hladnih ruku i nogu. On, naime, pojačava adrenalin, hormon koji se proizvodi u nadbubrežnim žlijezdama, koji sužava krvne sudove, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije. /b92/

PODIJELI