PROCEDURE IH USPORILE – Na posao u Njemačkoj čeka 2.000 radnika iz BiH

0
453

Na posao u Njemačkoj trenutno čeka skoro 2.000 detaširanih radnika iz BiH, jer im Ambasada Njemačke nije na vrijeme izdala vize za rad. Ranije su radnici dobijali vize u roku od sedam do 14 dana, ali u posljednje vrijeme na radnu vizu čekaju i do četiri mjeseca.

Zbog ovog problema, najviše trpe firme, koje imaju potpisane ugovore sa partnerima u Njemačkoj. Da je situacija izuzetno ozbiljna, potvrdio je i potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, ističući da je problem nastupio zato što ne postoje raspoloživi termini za apliciranje viza za detaširane radnike zbog velikog broja prijava.

– Naše firme uredno su prošle sve procedure, ugovoren je posao sa partnerima u Njemačkoj. Zbog viza ne mogu poslati radnike. Investitori iz Njemačke sada ih mogu i tužiti, jer se kasni sa početkom posla – kaže Jašarspahić za Avaz.

Ističe kako zbog ove situacije dolazi u pitanje i bilateralni sporazum koji je potpisan između BiH i Njemačke.

– Nanosi se ogromna šteta privredi BiH. U protekle dvije godine zbog ovog problema izgubili smo skoro 350 radnih mjesta. Privrednici sada razmišljaju o izmještanju firmi iz BiH, a građevinari pojedinačno odlaze u Njemačku – kaže Omerspahić.

Zakazivanje termina

U Ambasadi Njemačke svjesni su problema, ali tvrde, rješavaju ga.

– Novi postupak zakazivanja termina za detaširane radnike trenutno je u pripremi. Još se ne možemo očitovati o tome kad će navedeni postupak stupiti na snagu – kazali su iz Ambasade, dodavši da će sve nove informacije objaviti na svojoj internet-stranici.

Zatražili pomoć Predsjedništva BiH

Kako bi detaširani radnici što prije dobili radne vize, Privredna komora FBiH zatražila je pomoć i Predsjedništva BiH te entitetskih resornih ministarstava.

– Za provođenje bilateralnog sporazuma zaduženo je Ministarstvo ekonomskih odnosa BiH. Sve vrijeme smo s njima bili u kontaktu. Hoćemo da znamo je li ikome stalo da nam firme ne ostaju bez posla – dodao je Jašarspahić.

(Avaz)

PODIJELI