STUDENTI I PROFESORI PRED IZOLACIJOM – Da li će u BiH doći do rješenja za SPORNU AKREDITACIJU univerziteta

0
475
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Hiljade studenata u Srpskoj i cieloj BiH već mjesecima su zabrinuti za validnost diploma koje treba da steknu, a sada im prijeti i svojevrsna izolacija, odnosno izbacivanje iz Erasmus programa studentske razmjene.

Sve to su direktne posljedice sukoba oko nadležnosti i osporavanja akreditacije univerziteta, koji u visokom obrazovanju u BiH traju već gotovo 10 mjeseci. Počelo je sa upozorenjima Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS da reakreditaciju oba javna univerziteta i još nekoliko visokoškolskih ustanova u RS opstruiše Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH – HEA, nastavilo se kontraoptužbama na račun Agencije iz RS, a došlo se do ultimatuma iz EU.

Trenutno, naime, svim univerzitetima koji do kraja marta ne budu imali važeću akreditaciju prijeti izbacivanje iz Erasmus plus programa EU, što ide na štetu i studenata i profesora i univerziteta. Ovaj rok za reakreditaciju postavila je Delegacija EU u BiH, poručivši, praktično, da se do 31. marta mora riješiti ovaj čvor u visokom obrazovanju.

Uslovljavanje

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark i lično je prije nekoliko dana u Banjaluci razgovorao s direktorima HEA BiH Enverom Halilovićem i direktorkom Agencije RS Biljanom Vojvodić, kako bi se izašlo iz ove blokade.

– Predstavnici EU su zainteresovani za to da se problem prevaziđe kako bi visokoškolske ustanove mogle da učestvuju u programima Erasmus plus i uopšte kako bi se odvijao proces akreditacije. I dalje je prisutan taj problem uslovaljavanja od strane direktora HEA da se nastavak akreditacije i imenovanje komisija uslovljava donošenjem novog dokumenta Odluke o normama kojom se određuju minimalni standardi u oblasti visokog obrazovanja u BiH, a koji treba da usvoji Upravni odbor HEA. Na tom sastanku je bilo postavljeno pitanje da li se mogu razdvojiti te dvije stvari i da se imenuju komisije stručnjaka, kako bi one mogle da završe akreditaciju u roku koji je određen od strane Delegacije i Evropske komisije, a da se u međuvremenu usaglašava taj dokument, kako ne bi to bilo uslovljeno. Međutim, direktor HEA nije bio za to – objašnjava za Srpskainfo Biljana Vojvodić.

Novi sastanak

Ona se nada, ipak, da će se do rješenja doći naredne sedmice za kada je planiran novi sastanak u sjedištu Delegacije EU u Sarajevu.

– Planirano je da na taj sastanak budu pozvani članovi UO HEA, resorni ministri i da se praktično usaglasi taj dokument Odluke o normama, kako bi se na sjednici Upravnog odbora, koja je zakazana za 8. mart, došlo do tog dokumenta. Direktor HEA je rekao da bi u tom slučaju komisije stručnjaka mogle biti imenovane isti dan. Što se nas tiče, mi smo spremni onda da u roku od nekoliko dana komisije izađu na teren, provjere uslove za akreditaciju ustanova, sastave izvještaje i da sve to bude gotovo prije kraja marta, da ne bude dovedeno u pitanje učešće u projektima EU – ističe Vojvodić.

Odluku o normama, podsjećamo, UO HEA ne usvaja već duže od dvije godine i sporna je zbog pitanja nadležnosti za akreditaciju, a pravi problemi počeli su prošle godine kada je na red došla reakreditacija oba javna univerziteta u RS, te još nekoliko ustanova u BiH, ali i prve akreditacije drugog ciklusa studija u BiH.

Studenti traže hitno rješenje

I predstavnici ogranka „Erasmus Student Network“ u BiH, jedne od najvećih međunarodnih studentskih organizacija, pozvali su nedavno odgovorne da što prije reakredituju univerzitete u BiH i riješe krizu koja bi najviše pogodila studentsku populaciju u BiH. Oni su upozorili da ni profesori neće biti u mogućnosti da preko evropskih programa stiču nova znanja koja bi prenosili na svoje studente.

– Napominjemo da je Erasmus plus program jedan od najznačajnijih i najbitnijih akademskih programa koji najboljim i najaktivnijim studentima iz BiH daje priliku da uz izdašne stipendije studiraju na najprestižnijim evropskim univerzitetima – ističu u ESN.

(Srpskainfo)

PODIJELI