Pronalaze mrtvu stoku bez kapi krvi i spolnih organa

0
409

Nešto se čudno događa u američkom istočnom Oregonu – već četiri decenije farmeri pronalaze svoju stoku mrtvu, no uzrok nije prirodna smrt već nešto puno bizarnije.

Nakon kratke stanke u pronalaženju takvih osakaćenih životinja, čini se kako se misterija vratila. Udruženje stočara iz Oregona je krajem avgusta objavilo da su pronašli pet bikova koji su nedavno umrlo na ranču Silvies Valles (Oregon, SAD).

Bikovima je uklonjeno “nekoliko organa”, iako nije bilo znakova napada grabežljivaca kao ni toga da su životinje upucane ili pak otrovane. Konkretnije, Associated Press izvijestio je ove sedmice da su njihova tijela “potpuno isušena od krvi, a njihovi polni organi i jezici su uklonjeni”.

Neobično je da bi predator napao životinju i isisao na stotine litara krvi, a leš ostavio netaknut. U posljednjih nekoliko decenija stoka na istočnim dijelovima države pronađena je mrtva pod jednako neobičnim okolnostima. Prema Oregon Public Broadcastingu, na isti je način ubijena krava na udaljenom ranču 1980., dok je druga stoka pronađena mrtva u blizini Prinstona i Brna u proteklih nekoliko godina.

Izvještaj New York Timesa iz 1975. navodi kako je ubijeno gotovo 200 krava u 11 različitih zapadnih i srednjezapadnih država. Zanimljivo je da je policija još prije četiri decenije vjerovala da su zločini povezani s “grupom iz Oregona za koju se navodi da uključuje sljedbenike za putovanje u svemir.

“Ovaj niz sakaćenja 1970-ih čak je privukao pažnju FBI-ja, ali čak ni oni nisu uspjeli riješiti slučaj. Ipak, nisu htjeli produbljivati misteriju pa su izjavili kako je istraga zaustavljena zbog “nedostatka nadležnosti”.

Trenutno na slučaju radi šerif iz okruga Harni, a vodeća je pretpostavka u slučaju kako je za neobična ubistva odgovoran nepoznati kult, koji na taj način možda pridonosi neku vrstu ritualne žrtve.

Ipak, među lokalnim stanovništvom ruralnog Oregona šire se razne glasine i “divlje” teorije o krivcima, od sotonista do bigfoota, vojske Sjevernog Vijetnama i naravno – vanzemaljaca.

“Mnogo ljudi naginje teoriji vanzemaljaca”, rekao je zamjenik šerifa okruga Harni, Den Dženkins, u javnoj radioteleviziji Oregon. Jedan od pozvanih u emisiju rekao je policiji da potraže ulegnuće ispod leša, vjerujući kako ih vanzemaljski brodovi spuštaju s velikih visina nakon što obave svoje “eksperimente”.

Drugi navode teorije po kojima bi se policija trebala koristiti Gajgerovim brojačima oko životinje da bi izmjerili zračenje, vjerujući kako će ga zasigurno pronaći. Udruženje stočara iz Oregona saopštilo je kako će isplatiti novčanu nagradu od 1.000 dolara za informacije ili dokaze koji rezultiraju hapšenjem ili osudom onih koji su upleteni. Ranč Silvies Valley takođe je najavio nagradu od 25.000 dolara za informacije koje vode do hapšenja i osuda. U međuvremenu misterija se nastavlja, piše “Express“.

PODIJELI