Pronašli lobanju drevnog ljudskog pretka, staru preko tri miliona godina

0
284
Naučnici su u srijedu objavili veliko otkriće iz Etiopije, gotovo posve sačuvanu lobanju ranog ljudskog pretka koji je živio prije 3,8 miliona godina, vrste koju karakteriše intrigantna mješavina majmunolikih i ljudskih obilježja, prenose mediji.
Fosil nazvan MRD, koji pruža uvid u najranije razdoblje evolucijske linije koja je dovela do pojave modernih ljudi, pripada vrsti Australopithecus anamensis koji se prvi put pojavila pre 4,2 miliona godina.

Smatra se direktnim pretkom Australopithecusa afarensisa, vrste poznate po slavnom djelimičnom skeletu Lusi otkrivenom 1974. oko 35 kilometara od nalazišta u etiopskoj regiji Afar gde je MRD otkriven 2016. Lusi datira prije oko 3,2 miliona godina.

– Ovo je otkriće koje se događa jednom u životu, nema ništa uzbudljivije od toga – rekao je Јohanes Haile-Selasije, paleoantropolog iz Prirodoslovnog muzeja u Clevelandu i glavni autor studije objavljene u naučnom časopisu Nature.

– Govorimo o najočuvanijoj cjelovitoj lubanji ranog čovjekovog pretka ikad pronađenoj u fosilima starijim od tri miliona godina – dodao je.

Dosad su jedini pronađeni ostaci lobanje Australopithecusa anamensisa bili dijelovi čeljusti i zuba, pa se vrsta nije mogla do kraja objasniti. Lobanja je ključna da bi se nešto saznalo o prehrani, veličini mozga i izgledu lica ove vrste.

Najnovije otkriće konačno omogućuje naučnicima da “imenu dodaju lice“, rekla je paleoantropologinja i koautorka studije Stefani Meilos s njemačkog Instituta Maks Plank za evolucionarnu antropologiju.

– Anatomska obilježja ove lobanje pomažu nam u karakterizaciji vrste što nam daje informacije o evolucijskim vezama među vrstama – pojasnila je.

Vrsta MRD, koja je bila dvonožna ali se mogla kretati i među krošnjama stabala, bila je puno manja od modernih ljudi.

Lobanja, otkrivena oko 550 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Etiopije Adis Abebe, visoka je 20 i široka 11,5 centimetara.

Ranija istraživanja ukazivala su da je vrsta bila visoka 1,5 metar, ali stručnjaci još nisu procijenili visinu pronađene jedinke, najvjerovatnije odraslog muškarca, prenose mediji.

PODIJELI