Ruski atletičari ne mogu u Rio!? Ruski atletičari ne mogu u Rio!?

0
920

Ruski atletičari možda neće moći da nastupe na Olimpijskim igrama u Riju ove godine, jer WADA i IAAF ne žele da rizikuju svoju reputaciju. IAAF je suspendovao u novembru ruske atletičare na inicijativu Svjetske antidoping asocijacije (WADA), zbog navodnog “sistematskog dopinga i ukorenjene kulture varanja”.

“Mislim da Rusi neće moći da nastupe u Riju. IAAF i WADA ne žele da rizikuju reputaciju promjenom odluke”, rekao je predsednik nezavisnog komiteta WADA Ričard Paund. Paundova komisija je početkom novembra objavila izvještaj u kome se tvrdi da su ruski atletičari i funkcioneri umiješani u široko korišćenje dopinga, ometanje doping testova i zataškavanje korišćenja nedozvoljenih sredstava. Novi skandal sa dopingom u Rusiji izbio je nakon što je jedna od najboljih teniserki svijeta Marija Šarapova priznala da je bila pozitivna na doping testu tokom

Australijen opena na lijek meldonijum, koji se na prostoru bivšeg Sovjetskog saveza koristi za srčane probleme. Upozoreni na meldonijum Ruska atletska  federacija /ARAF/, suočena sa mogućim isključenjem sa Olimpijskih igara u Brazilu zbog prethodnih doping skandala, objavila je danas da je nekoliko puta upozorila sportiste i trenere da ne koriste meldonijum, zabranjenu supstancu koju je upotrebljavala teniserka Marija Šarapova. Nakon što je Šarapova priznala da je koristila meldonijum, ruski sportski zvaničnici saopštili su da je veliki broj drugih takmičara takođe upotrebljavao ovu supstancu.

Meledonijum je lijek koji se upotrebljava za liječenje dijabetesa i niskog nivoa magnezijuma. Do sada niko od navedenih ruskih sportista nije iz sfere atletike, ali ako se bude utvrdilo da su koristili zabranjeni lijek, ruska ateltika će se suočiti sa još težom borbom da dokaže da preduzima mjere protiv dopinga uoči Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru u avgustu. U saopštenju pod naslovom “Upozorenje sportistima i trenerima”, koje je objavio ARAF, još jednom se podsjećaju sportski radnici da je Svjetska antidpong agencija zabranila upotrebu meldonijuma.

“ARAF je u više navrata upozorio sportiste, trenere i pomoćno osoblje da je od 1. januara ove godine meldonijum uvršten na spisak zabranjenih supstanci”, dodaje se u saopštenju. U saopštenju je takođe navedeno da je ARAF tokom prošle godine nekoliko puta objavljivao na svojoj internet stranici da je meldonijum zabranjena supstanca, što je poruka koja je usvojena i prošlog oktobra na konferenciji za trenere i u tri sportska kampa.

 

PODIJELI