PREMINUO GLUMAC DRAGAN NIKOLIĆ

0
1254

 

Legendarni srpski glumac Dragan Nikolić /72/ preminuo je jutros u bolnici u Beogradu poslije duge i teške bolesti, javio je RTS.
Dragan Nikolić rođen je 20. avgusta 1943. godine u Beogradu. Nakon završene osnovne škole upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju koju nije završio jer je bio premješten u Ekonomsku školu.

Poslije dvije godine provedene u srednjoj školi polagao je i položio prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i tada kao sedamnestogodišnjak bio najmlađi student.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Filmsku karijeru započeo je 1964. godine manjom ulogom u filmu “Pravo stanje stvari”, a prvu značajniju glavnu ulogu ostvario je 1967. u filmu “Kad budem mrtav i beo” Živojina Pavlovića, za koju je nagrađen diplomom na festivalu u Puli 1968.

Zapažene uloge ostvario je u više od trideset filmova, kao što su “Horoskop”, “Bube u glavi”, “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji”, “Mlad i zdrav kao ruža”, “Bez reči”, “Kičma”, “Nacionalna klasa”, “Ko to tamo peva”, “Banović Strahinja”, “Sezona mira u Parizu”, “Nešto između”, “Balkan ekspres”, “Obećana zemlja”, “Poslednji krug u Monci”, “Original falsifikata”.

Nagrada “Pavle Vuisić” za životno djelo dodijeljena mu je 2000. godine. Srna.

PODIJELI