Savjet ministara usvojio odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika

0
221

Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je na vanrednoj telefonskoj sjednici odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU i informaciju o tehničkoj finalizaciji odgovora.

Odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika i informacija usvojeni su jednoglasno, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić sutra će tim povodom održati konferenciju za novinare.

Konferencija je zakazana za 12.00 časova u zgradi institucija BiH.

Čak 655 odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika na jezicima u službenoj upotrebi u BiH je finalizovana krajem 2018. godine tj. odgovori su usaglašeni u okviru tijela mehanizma koordinacije te nakon toga i potvrđeni na svim nivoima vlasti u BiH.

Time je okončan proces koji je započet 2016. godine.

Kako je ranije rečeno, broj pitanja, kao i nivo njihove kompleksnosti, bio različit od poglavlja do poglavlja te su samim tim i broj i kompleksnost problema bili razičiti od poglavlja do poglavlja.

Podsjećamo, komesar EU za politiku proširenja Johanes Han je krajem 2016. godine u Sarajevo donio Upitnik koji je sadržavao više od 3.000 pitanja. Ispostavilo se kako će BiH postaviti neslavan rekord u regiji jer joj je za popunjavanje tog Upitnika trebalo punih 14 mjeseci.

Nakon toga je EK pripremila paket sa više od 600 dodatnih pitanja.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here