SDA traži veći angažman SAD

0
352
BANjALUKA – Bošnjačka politička javnost, predvođena liderom SDA Bakirom Izetbegovićem i funkcionerima njegove stranke, ali i predstavnici nevladinih organizacija, u posljednje vrijeme sve više i potpuno otvoreno pozivaju Sjedinjene Američke Države na veći angažman i intervencionizam u BiH.

Izetbegović je nedavno ocijenio da su “SAD proteklih godina imale relativno pasivan odnos, a cjelokupan teret je bio na Briselu”, te da je to bila greška.

– Dobro je što se Vašington budi i što stanje u BiH i regionu ponovo dolazi u fokus. Američki interes je očigledno pojačan, ali još u nedovoljnoj mjeri. Potreban je mnogo snažniji, hrabriji i odlučniji pristup. Ta druga strana koja se jasno protivi našem NATO putu i otvoreno podržava lidera SNSD-a Milorada Dodika, ne pokazuje ni najmanji znak neodlučnosti – izjavio je Izetbegović.

I potpredsjednik SDA Adil Osmanović prije dva dana je rekao da se “pokazalo u skorijoj prošlosti da su SAD bile najefikasnije kada je u pitanju BiH i da nisu pravile neke trule kompromise i davale diplomatske izjave, nego su konkretno učestvovale u reformama”.

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Mirzet Mujčić rekao je da je “današnje uređenje BiH neodrživo i da su za opstanak i budućnost BiH najvažnije SAD”.

– U SAD postoji samo jedna nacija – američka, a koliko ima etničkih grupa ni sami Amerikanci ne znaju. Međutim, sve to funkcioniše i tamo su svi isti. Ovdje treba da se ugledamo na SAD – rekao je Mujčić na nedavnoj sesiji Kruga 99” u Sarajevu.

Politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić kaže da je nemoguće porediti SAD i BiH i kopirati model nastao u jednoj državi i u određenom kontekstu na drugi prostor i narod kao što je naš.

– Međutim, ovdje nije riječ o neznanju nego o podloj namjeri i političkoj platformi unitarizacije BiH. Sva ta priča o “bosanskom identitetu” ne prevazilazi ni granice sarajevskog kantona, a kamoli šire. Uostalom, popis iz 2013. je pokazao da Bosanci kao nacija ne postoje, svaka priča o toj temi poslije toga je besmislena – kaže Savić.

Kada je u pitanju prizivanje stranih intervencija, on smatra da SDA pokazuje veliku dozu političke inferiornosti, što dalje prenosi i na BiH kao takvu.

– Pošto nemaju snage da sjednu za sto i pregovaraju oni se okreću sećijaškoj politici blokiranja procesa u BiH i prizivanja SAD da intervenišu u njihovu korist. To je dugoročno pogubna politika za njih prije svega, a u širem smislu je teret svima u ovoj zemlji – kaže Savić.

Političko ludilo

Lider Ujedinjene Srpske i predsjednik Srpskog kluba poslanika u Parlamentu BiH Nenad Stevandić kaže da srbofobija sa metastazama dovodi do političkog ludila u kojem bošnjački lideri žele da određuju pravce američke spoljne politike refleksno reagujući na svaku situaciju gdje bi Srbi ili Republika Srpska mogli imati štetu.

– Bolje bi bilo da se okrenu unutrašnjem dijalogu, kompromisu i uvažavanju realnosti i izbornih rezultata te formiranju vlasti. Ako nastave da čekaju priliku i međunarodne okolnosti da bi napakostili Srpskoj možda prije dočekaju da se tom logikom napakosti BiH – kaže Stevandić.

PODIJELI