Selo Juzkar čuva uspomenu na Štrumpfove (Foto)

0
668

Selo Juzkar u španskoj pokrajini Andaluziji, u blizini grada Malage, sa svega dvjestotinjak žitelja postao je najpopularnije špansko selo 2011. godine kada je kompanija “Sony Pictures” za potrebe promocije filma o Štrumpfovima obojila cijelo selo plavom bojom.

Marketinški stručnjaci iz “Sonyja” izabrali su selo Juzkar na jugu Španije za promociju filma o Štrumpfovima jer je selo poznato po gljivama koje rastu na obližnjim brdima, a Štrumpfovi su bića koja žive u kućicama nalik gljivama.

Na bojenje sela potrošeno je oko četiri hiljade litara plave boje. Nakon završetka promocije filma stanovnici sela glasali su da selo ostane obojeno jer je doživjelo ekonomski i turistički procvat s prilivom od otprilike 80 hiljada posjetilaca godišnje.

Murali, skulpture i suveniri Štrumpfova mogli su se naći na svakom koraku, kao i lokalci obučeni u kostime Gargamela, Štrumpfete i Velikog Štrumpfa te raspoloženi za fotografisanje.

Međutim, iznenadna popularnost ovog nekad uspavanog sela dovela je do sudskog spora sa nasljednicima belgijskog strip-umjetnika Pjera Kaliforda, tvorca Štrumpfova. Nakon prvog sudskog spora mještani su pristali da plate 12 odsto od zarade na likovima Štrumpfova za autorska prava.

Ali, nažalost, od prošle godine morali su u potpunosti prestati sa svim aktivnostima vezanim za korišćenje simpatičnih plavih likova.

Bilo kako bilo, selo je i dalje plave boje, očuvane tradicije i autentičnog andaluzijskog šarma, pa svakako preporučujemo njegov obilazak. Posjetioci se mogu uputiti u istraživanje okolnih brda i očuvane prirode biciklom ili pješke, tokom jesenjih mjeseci mogu brati gljive i sakupljati kestenje, a nude se i brojni kulturni te kulinarski izleti.

Gastronomska ponuda sastoji se od kvalitetnog voća i povrća kojim ovaj kraj obiluje, a kao posebni specijaliteti ističu se kunić sa bijelim lukom, tradicionalno špansko jelo migas i supa od gljiva.

Osim po Štrumpfovima, Juzkar je poznat po jednoj od prvih fabrika za kositrenje u Španiji koja je zapošljavala dvjestotinjak radnika, skoro cijelu trenutnu populaciju sela.

Noćenje u ovom živopisnom španskom selu tokom sezone kreće se od 400 kuna naviše. S obzirom na to da je mjestašce poznato po ukusnim gljivama, jesen je idealno vrijeme da se zaputite na jug sunčane Španije i otkrijete njenu plavu oazu Juzkar.

(Agencije)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here