Sjedenje ispred televizora povećava za 50 odsto rizik od srčanih bolesti

0
280
straživanje američkih naučnika sa univerziteta Kolumbija pokazuje da sjedenje uz televizor četiri ili više sati dnevno za 50 odsto povećava rizik razvoja srčanih bolesti od sjedenja na poslu.

Ovo istraživanje pokazuje da svi oblici sjedenja nemaju jednako štetan efekat na zdravlje srca.

Kako prenosi “Medikal njuz tudej”, velika je razlika između radnog sjedenja na poslu ili za radnim kompjuterom i odmora na kauču.

Naučnici su analizirali podatke prikupljene u periodu od osam i po godina na 3.592 aktera istraživanja.

Podaci su uključivali informacije o tome koliko vremena akteri studije provode sjedeći na poslu, a koliko gledajući televiziju.

Pokazalo se da je kod osoba koje su svakodnevno pred televizorom provodili četiri ili više sati rizik od razvoja kardiovaskularnih problema i prerane smrti bio za čak 50 odsto veći u poređenju sa pojedincima koji su dnevno ispred tv sjedili dva sata ili manje.

Autor studije doktor Keit Dijaz navodi da su i naučnici bili iznenađeni kada su otkrili da je vrijeme koje neko provede sjedeći na kauču kod kuće opasnije za razvoj srčanih bolesti od radnog sjedenja.

Poznato je da često mirovanje bez ikakvih vježbi loše utiče na zdravlje pojedinca pa i na krvni sistem.

Naučnici napominju da većina ljudi u slobodno vrijeme, dok sjedi pred televizorom, poseže za grickalicama, prerađenom i brzom hranom i konzumira zaslađene i gazirane sokove i alkoholna pića što može da utiče na srce.

Drugo moguće objašnjenje mogao bi biti izbor trenutka za odmor i sjedenje u slobodno vrijeme.

Kombinacija obilnog obroka i potom višesatno sjedenje može biti jako štetno, zaključuje se u studiji.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here