SP: Posljednji zvižduk Feliksa Briha

0
880

Najbolji njemački sudija Feliks Brih poslat je kući posle žestokih kritika zbog nedosuđenog jedanaesterca za Srbiju protiv Švajcarske. U Njemačkoj smatraju da je to nepravda, a sve okolnosti su i dalje nepoznate.

Na rubu izveštavanja o Svjetskom prvenstvu u fudbalu u Njemačkoj se sve vrijeme postavljalo pitanje: da li će Feliks Brih suditi finale? Te nade su ponešto podgrejane poslije ispadanja Njemačke, ali su se ubrzo raspršile – Brih i njegovi asistenti poslije samo jedne utakmice idu kući. Fifa je to i zvanično potvrdila.

Samo jedan nastup na Mundijalu je jedan njemački sudija posljednji put imao prije 36 godina. „Tok ovog SP je naravno teško razočaranje za mene i moj tim“, rekao je Brih. „Ali život ide dalje i doći ćemo ponovo.“

„Bijesni protesti“ srpske strane

Formulacije u njemačkim medijima o tome veoma su znakovite. Tamo nigde jasno ne piše da je Brih počinio krupnu grešku kada je Aleksandru Mitroviću, kojeg su dva Švajcarca držala rvačkim zahvatom, dosudio faul u napadu. Pri tome nije konsultovao video-tehnologiju koja je ispravila brojne nepravde na ovom šampionatu.

Ne, u nemačkim medijima (recimo agencija dpa) piše da je Brih „poslije utakmice zbog jednog nedosuđenog penala žestoko napadnut od srpske strane“. Daljeg nastupa na SP ga, prema njemačkim medijima, nije koštala katastrofalna odluka nego „bijesni protesti Fudbalskog saveza Srbije“.

Čak je i Pjerluiđi Kolina, šef Sudijske komisije Fife, priznao da nije do kraja zadovoljan. Kolina važi za mentora 42-godišnjem njemačkom sudiji koji je prošle godine proglašen za najboljeg na svijetu. Brih će prije penzije teoretski moći da sudi i u Kataru 2022, ali se već sada nadao da bi mogao da dobije finalnu utakmicu.

Ubjeđen sam da će se Feliks profesionalno nositi sa ovom odlukom i takođe u novoj sezoni na nacionalnim i internacionalnim utakmicama pokazati ubjedljiv nastup“, rekao je Luc Mihael Frelih, predsjednik Sudijske komisije Fudbalskog saveza Njemačke. „On je i dalje jedan od najboljih sudija svijeta“, dodao je Frelih.

Možda nije slušao VAR?

Poznati bivši njemački sudija Babak Rafati ima dvije teorije. Prvo, kaže da se radi o nedosuđenom penalu, ali da video-asistent nije upozorio Briha da pregleda snimak.

„Ako je samo to razlog, to bi bilo nevjerovatno. Na posletku, i druge vrhunske sudije su griješile, ali su imale sreću da ih VAR ispravi“, navodi Rafati u tekstu za Sportbuzzer.

„Drugo: možda je interno puklo između Briha i sudijske komisije. Ili jer se suprotstavio njihovoj analizi poslije utakmice ili jer tokom utakmice nije slijedio pravila video-dokaza i nije dozvolio da bude korigovan. Brih je poznat po tome što ima čvrst stav koji brani“, navodi Rafati. Inače, zvanično objašnjenje da li je video-sudija došapnuo Brihu da je situacija sporna ili nije – nismo ni čuli.

Njemački mediji najvećim favoritima za finale proglašavaju Malanga Diedijua (Senegal) i Alierezu Faganija (Iran) – jer tri od četiri posljednja finala sudili su Evropljani. U uskom krugu su još i Bjern Kujpers (Holandija) koji će u četvrtfinalu voditi svoju već četvrtu utakmicu isto kao i Nestor Pitana (Argentina). Nešto niže se kotira srpski sudija Milorad Mažić koji je pak dobio derbi četvrtfinala Brazil-Belgija.

Feliks Brih je inače bio osmi njemački sudija koji je sudio na više od jednog Mundijala. On je do sada vodio 249 utakmica Bundeslige, a kruna je bilo finale Lige šampiona prošle godine. No jedini Njemac koji je vodio finale nekog SP bio je Rudolf Glekner iz DDR-a. On je 1970. u Meksiku svirao finale Brazil-Italija (4:1).

(dw.com)

PODIJELI