SRPSKA ESTRADA U PANICI – Grcima ukrali pjesme, sad duguju 6,1 miliona eura!

0
1304

Spisak od oko tridesetak pjesama dostavljen je Sokoju preko kojih pravi autori hitova kojima se diče zvijezde iz Srbije traže nadoknadu za svoje kompozicije.

Odavno se zna da su neki od najvećih hitova na srpskoj estradi zapravo plagijati iz Grčke. Pjevači i kompozitori na optužbe samo odmahuju glavom, ali će sada, ipak, morati da plate! Grčki autori su presavili tabak i za nekih tridesetak pesama koje su na njihovom spisku potražuju 6,1 milion eura. 

Na listi su neke od pjesama Jelene Karleuše, Ace Lukasa, Ace Pejovića, Saše Matića… U pitanju su pjesme koje su kompozitori bez dozvole i nadoknade potpisali kao svoje u posljednjih deset godina. Karleuša je otišla korak dalje pa se na neke kompozicije sama potpisala kao autor. 

“U pitanju su ozbiljne svote novaca koje grčki kompozitori potražuju preko svojih advokata. Prvo pokušavamo da se vansudski nagodimo sa kompozitorima ili pjevačima koji izvode sporne pjesme. Najčešće je u pitanju nekoliko hiljada eura po pesmi”, kaže Rodoljub Stojanović, direktor “Ricom Publishing” koji zastupa Grke u sporu. 

Grčka autorska agencija je još prije nekoliko godina poslala dopis Sokoju sa spiskom pjesama koje su plagirane, ali oni tvrde da nisu nadležni za plagijate. 

“Ako se ispostavi da su grčki autori pokradeni, oni svoje pare moraju da traže preko suda i to ne Sokoju, već autorima koji su Sokoju dali lažne podatke o autorstvu. Ako sud presudi da je djelo plagijat, „lažnjak“ je dužan da novac koji je dobio od Sokoja uplati originalnom kompozitoru”, kaže direktor Sokoja Aleksandar Kovačevič. /kurir/

PODIJELI