Stanje na putevima – Kolovozi klizavi, u Foči padala ledena kiša

0
307

U većem dijelu Republike Srpske u Federacije BiH vozi se po mokrim i klizavim kolovozima, dok je na području Foče tokom noći padala ledena kiša, pa su kolovozi izrazito klizavi.

Ledena kiša padala je i na širem području Sarajeva, Brčkog, Odžaka i Goražda, pa je moguća poledica.

U kotlinama i uz riječne tokove mjestimično ima magle, dok su na svim dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, zbog blagog porasta temperature u odnosu na prethodne dane, učestali odroni kamenja i zemlje na kolovoz, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

Iz AMS vozačima savjetuju opreznu i sporiju vožnju, držanje propisanog rastojanja između vozila, poštovanje saobraćajnih propisa i obaveznu upotrebu zimske opreme.

Na regionalnom putu Ulog-Klanci na prevoju Morine, zbog snježnih smetova obustavljen je saobraćaj.

Saobraćaj se na dionici magistralnog puta Prijedorska petlja-Klašnice odvija jednom trakom zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu.

Zabranjen je i saobraćaj za teretna vozila preko nadvožnjaka, gdje se saobraćaj odvija jednom trakom naizmjenično.

U toku je izgradnja i postavljanje privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. januar”, Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U primjeni je i nova uredba preduzeća “Auto-putevi Republike Srpske” o visini putarine na tom auto-putu, pa cijena putarine na relaciji Banjaluka-Kladari /kod Doboja/ za putnička vozila iznosi sedam KM, a Banjaluka-Prnjavor četiri KM.

Na auto-putu Banjaluka-Gradiška do daljeg je “otvoreni” sistem naplate putarine, a zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš i postavljena je privremena signalizacija.

Zbog radova, režim odvijanja saobraćaja izmijenjen je na dionicama magistralnog puta Banjaluka /Rebrovac/-Čelinac i Čelinac-Kotor Varoš.

Zbog radova na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka, na dionici Krupa na Vrbasu-Bočac od 7.00 do 17.00 časova saobraćaj se obustavlja na desetak minuta i propušta naizmjenično jednom trakom.

Zbog sanacije klizišta usporeno se saobraća na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke stijene.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog izgradnje pješačke staze, na dionici regionalnog puta Obudovac-Lončari, najavljene su izmjene u odvijanju saobraćaja, uz postavljenu signalizaciju.

U toku je sanacija mosta preko rijeke Moštanice, zbog čega je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Moštanica-Kozarska Dubica, a vozila se preusmjeravaju na obilazni put u neposrednoj blizini.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom naizmjenično se saobraća na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača od ponoći do 7.00 i od 16.00 časova do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 tona i autobuse klase “M3” zbog radova na sanaciji klizišta.

Zabrana se ne odnosi na autobuse prevoznika “Drinatransa” Zvornik, koji saobraćaju na redovnim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Na regionalnom putu Teslić dva-granica Republika Srpska/Federacija BiH Podjezera, u mjestu Žeželja, zbog oštećenja nosive konstrukcije mosta preko rijeke Žeželje zabranjen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi pet tona.

Zbog oštećenja mosta na rijeci Jadrini na lokalnom putu Doboj-Manastir Petrovo zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi tri i po tone.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

U toku je tradicionalna republička preventivna kampanja “Niti jedna čaša prije vožnje!”, kojom se želi ukazati na opasnosti upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.

Kampanja će trajati do kraja januara naredne godine u više gradova i opština Srpske, a cilj je da se skrene pažnja javnom mnjenju na činjenicu da predstojeći novogodišnji, božićni i drugi praznici donose sa sobom povećano konzumiranje alkohola, zbog čega je važno uticati na svijest vozača da u pijanom stanju ne sjedaju za volan, već da u tim situacijama koriste sredstva javnog prevoza ili taksi službu.

Na području Federacije BiH zbog sanacije tunela “Vranduk dva” i dva mosta, izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Zenica-Nemila.

Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put, dok se u suprotnom smjeru saobraćaj preusmjerava na regionalni put Nemila-Zenica.

Na magistralnom putu Šuica-Livno, preko planinskog prevoja Borova lava, učestali su izlasci divljih konja na kolovoz.

Na regionalnom putu Mihalji-Blidinje na području Federacije BiH saobraćaj je obustavljen za vozila teža od tri i po tone.

Na magistralnom putu Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na mostu na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od sedam tona i preusmjeren na magistralni put preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Ostala vozila na ovom lokalitetu saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na graničnom prelazu Brod jutros je pojačana frekvencija vozila na ulazu u BiH, ali se na prelazak granice za sada ne čeka duže od 15 minuta.

Na ostalim prelazima nema dužih čekanja.

Tokom dana se očekuju velike gužve na ulazu u BiH iz pravca zapadne Evrope, pa vozače iz AMS mole za strpljenje.

Gužve su već rano jutros evidentirane na izlazu iz Hrvatske na graničnom prelazu Bajakovo/Batrovci /između Hrvatske i Srbije/, tako da svima koji planiraju put prema Beogradu iz AMS savjetuju korištenje graničnih prelaza Rača i Popovi.

Na dionici granični prelaz Šćepan Polje-Plužine /Crna Gora/, zbog nepovoljnih vremenskih uslova u Crnoj Gori, trenutno je zabranjen saobraćaj za kamione sa prikolicom i šlepere.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here