Stanković: Sačuvali smo mir na jugu Srbije

0
245

Bezbjednosna situacija u Preševu, Bujanovcu i Medveđi mirna je i stabilna, a lokalne samouprave tijesno sarađuju sa državom i nema kršenja zakona, izjavio je predsjednik Koordinacionog tijela Vlade Srbije za ove tri opštine Zoran Stanković.

Stanković je istakao da se prava Albanaca poštuju u punoj mjeri – onako kako to predviđaju Ustav, zakoni i sve međunarodne konvencije.

Povodom 18 godina od osnivanja Koordinacionog tijela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, Stanković je napomenuo da punoljetstvo ovog organa kao i ukupna situacija na jugu dokazuje da je ispunio ulogu koja mu je dodijeljena.

“Postignut je glavni cilj – sačuvan je mir. Tokom poslednjih 18 godina nije bilo međunacionlnih sukoba, napetosti niti ispada na ovoj osnovi. Albanci su punopravni građani Srbije koji koriste sva prava koja im pripadaju”, rekao je Stanković za beogradske “Večernje novosti”.

List navodi da, uprkos napetosti na Kosovu i Metohiji, u Preševu, Bujanovcu i Medveđi vlada mir, ali da je posljednjih mjeseci primijetna nešto oštrija retorika pojedinih albanskih političara, koja ne doprinosi opštem smirenju na liniji Beograd-Priština.

“Nema govora o razgraničenju, promeni granica, niti razmeni stanovništva. Podsećam i da su zvaničnici Albanije Edi Rama, Iljir Meta i Bujar Nišani u Preševu sunarodnicima poručili da su građani Srbije i da sve svoje probleme moraju da rešavaju u okviru njenih institucija. Domaći Albanci to vrlo dobro znaju i najveći broj njih se i ponaša u skladu sa tim”, istakao je Stanković.

On je dodao da je za nepune dvije decenije posredstvom Koordinacionog tijela u ove tri opštine na jugu Srbije uloženo oko 35 miliona evra, mimo redovnih budžetskih davanja.

Stanković je naveo da su od ovog novca renovirane škole, ambulante, nabavljana oprema za bolnice, školovani đaci i studenti.

“Ponosni smo na otvaranje porodilišta i odeljenja subotičkog Ekonomskog fakulteta u Preševu. U poslednjih šest godina malim i srednjim preduzećima podeljeno je oko 2,3 miliona evra, zahvaljujući čemu je otvoreno više od 250 radnih mesta”, istakao je Stanković.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here