Stvari koje niste znali – Šta sve možete da liječite medom!

0
1188

Vijekovima se med koristiti u ishrani i liječenju mnogih zdravstvenih problema. Ima snažna antibakterijska svojstva, naročito ukoliko je tamnije boje. Dakle, dobar je i za liječenje rana. Evo nekoliko neobičnih, ali vrlo korisnih savjeta za njegovu primjenu.


med

Ono što su davno radili starom Egiptu, važ i danas. Ako vam je potrebno brzo i efikasno rješenje za posjekotine, ogrebotine ili manje rane, operite povrijeđeno područje, osušite i nanesite malo meda. U svakom slučaju, najbolje je da posjetite ljekara, ali med može biti prva pomoć.

Protiv crijevnih parazita
Pomiješajte jednaku količinu vode, sirćeta i meda. Možda nije savršen ukus, ali može biti od pomoći za ublažavanje blage crevne infekcije. Ako se simptomi nastave, obavezno se javite ljekaru.

Mamurluk
Visok sadržaj fruktoze u medu pomaže tijelu da brže obradi alkohol, a nakon burne noći, pojedite veliku kašiku meda i riješite se glavobolje. Još bolje će biti ako pomiješate med sa čajem jer hidratacija pomaže tijelu da se brže oporavi.

Odličan za lice
Med može da se koristiti i kao prirodni piling. Operite lice medom i toplom vodom kako bi bilo glatko. Osim toga, med će pomoći da se riješite bubuljica. Ako imate ‘tvrdoglavu’ bubuljicu, stavite malo meda na nju, sačekajte pola sata, a potom isperite.

Daje energiju
Pojedite kašiku meda i vratiće vam se energija i entuzijazam.

Za bolji san
Med može da smanji nivo hormona stresa koji spriječava da se opustite i utonete u san./alo/

PODIJELI