Tegeltija: U BiH stiglo više od 10.000 Fajzerovih vakcina

0
333

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je u BiH danas, putem mehanizma EU, stiglo više od 10.000 doza vakcina Fajzer.

Tegeltija je istakao da je EU za nabavku vakcina obezbijedila 13,7 miliona evra, od čega će 213.000 doza dobiti BiH.

On je zahvalio komesaru EU za susjedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju što je lično došao da isporuči vakcine za BiH i Vladi Austrije posredstvom koje je izvršena isporuka ovih vakcina.

Tegeltija je, nakon sastanka sa Varheljijem i saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom na sarajevskom aerodromu, izjavio da u maju i junu očekuje značajnije količine vakcina koje treba da stignu u BiH.

– O tome smo govorili prethodne sedmice. U ovom trenutknu postoji dogovori da bi u maju i do kraja juna u BiH trebalo biti isporučeno više od 850.000 vakcina – rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare.

On je istakao da je vrlo važno da postoji kontinuitet u isporuci vakcine kako bi zdravstveni radnici mogli planirati vakcinaciju i da se prije jeseni, u ljetnjim danima, kada se očekuje slabljenje kovida 19 može vakcinisati veći broj građana BiH.

– Nama ostaje dalje da radimo i sa EU na nabavci novih doza vakcina. Očekujemo da i entiteti kroz svoje direktne nabavke obezbijede dodatne količine vakcina i, ukoliko isporuka vakcina po sistemu Kovaks bude išla prema planu kako je definisano za maj i jun, uvjeren sam da BiH ulazi u stabilan sistem vakcinisanja svih građana – rekao je Tegeltija.

On je zahvalio svima koji su pomogli da počne ovaj proces nabavke vakcina kroz EU mehanizam i da je uvjeren da će biti redovne isporuke.

/SRNA/

PODIJELI