Smit: Ometa se rad tužioca, uništavaju dokazi, nestaju svjedoci

0
344

Specijalizovani tužilac za zločine albanske OVK Amerikanac Džek Smit upozorio je EU da se ometa rad njegove kancelarije i Specijalizovanog suda, uključujući uništavanje dokaza i nestanak svjedoka, pišu Večernje novosti, pozivajući se na izvore u Briselu.

List piše da je Smit na sastanku sa članovima Komiteta EU za politička i bezbjednosna pitanja iznio da se njegova kancelarija suočava sa izazovima bez presedana.

Smit je na sastanku prije deset dana rekao da je saradnja sa prištinskim vlastima “nula”, te da smatra problematičnim to što će suđenje jednom od vođa OVK Hašimu Tačiju početi sa odlaganjem.

Tužilac je naveo da je ostanak Tačija u pritvoru do početka suđenja, kao i ostalih optuženih u istom slučaju, upitan.

On je, prema izvorima Novosti, apelovao na članice EU da daju doprinos po pitanju zaštite svjedoka.

List navodi da je ovaj sastanak održan mimo očiju javnosti, a učesnicima nije bilo dozvoljeno da uz sebe imaju bilo kakve elektronske uređaje.

Novosti su poslale pitanje tužiocu Smitu u vezi sa ovim saznanjima i očekivanim terminom početka suđenja Tačiju i opcijama zaštite svjedoka, ali je iz njegove kancelarije rečeno da ova kancelarija ne može da diskutuje o stvarima koje se odnose na Komitet EU za politička i bezbjednosna pitanja, niti da u medijima razmatraju pitanja bezbjednosti svjedoka.

/SRNA/

PODIJELI