Tesla – NEGODUJU ZBOG PODATKA DA JE NAUČNIK ROĐEN U AUSTRIJSKOM CARSTVU 

0
865

Detalj iz biografije Nikole Tesle u kome stoji da je on rođen 1856. godine “u Smiljanu, srpskom selu u Austrijskom carstvu” – izazvala je negodovanje hrvatske javnosti, jer bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da stoji da je Tesla “rođen u Hrvatskoj”.Najveća svjetska izložba o velikom naučniku Nikoli Tesli trenutno gostuje u Madridu i svaki dan je posjeti nekoliko hiljada ljudi.

Izložbu su organizovali Muzej “Nikole Tesle” iz Beograda i španska Fondacija “Telefonika”, a pokrovitelj je Ambasada Srbije u Madridu.

Isti uvodni tekst o mjestu Teslinog rođenja stajao je i na internet stranici Fondacije, pa je Hrvatska turistička zajednica u Madridu upozorila hrvatsku ambasadu koje je kontaktirala organizatore.

Hrvati su naveli je Tesla “rođen u Smiljanu u Hrvatskoj i da je poznata njegova izjava: ‘Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom`”.

Onda je sporni dio korigovan i sada piše: “Sjeveroamerički istraživač, srpskog porijekla, Nikola Tesla (Smiljan, zona s većinskim srpskim stanovništvom u današnjoj Hrvatskoj)”.

Ali, ni to nije zadovoljilo hrvatsku stranu.

Vladimir Jelenković, pomoćnik direktora beogradskog Muzeja “Nikole Tesle”, napominje da izložba nema primjese politike.

“Nema ničeg spornog. Tesla je rođen u Vojnoj krajini u austrijskom carstvu, u Habsburškoj Monarhiji”, naglašava i Jelenković i obrazlaže da je Vojna krajina u vrijeme Teslina rođenja bila pod direktnom austrijskom upravom.

Dakle, objašnjava Jelenković, a prenose hrvatski emdiji, “Vojna krajina u vrijeme Teslina rođenja nema nikakve veze s Hrvatskom niti u bilo kojoj varijanti to može biti zemlja genijalnog istraživača”.

Jelenković kaže da Muzej “Nikole Tesle” u svojim samostalnim izložbama koristi najkorektniju definiciju Tesle: “srpsko-američki naučnik, fizičar, inženjer i izumitelj, rođen je u selu Smiljanu, u Vojnoj krajini (tada u Austrijskom Carstvu, danas u Republici Hrvatskoj)”.

Izložba pod nazivom “Nikola Tesla: NJegova je budućnost” iz Madrida putuje u Meksiko, Argentinu, Brazil i Čile./srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here