TRI DOBRA SCENARIJA ZA ORLOVE

0
678

Rečenica “Da bi reprezentacija Srbije prošla dalje na Svjetskom prvenstvu, posijle poraza od Švajcarske mora da savlada Brazil, u meču koji se u srijedu igra od osam sati po srednjeevropskom vremenu” bila je česta ovih dana, ali ona nije tačna.

Postoji još mogućnosti kako da se “orlovi” nađu u nokaut fazi Mundijala.

Najprije, evo šta se o određivanju plasmana timova navodi u zvaničnim FIFA propozicijama takmičenja na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, čemu je posvećen odjeljak 32, član pet, koji glasi:

“U prvoj fazi takmičenja, konačno rangiranje timova u grupi se određuje prema sledećem:

1) Najpre na osnovu broja bodova osvojenih u svim odigranim mečevima u grupi
2) Ako je to identično, onda na osnovu ukupne gol-razlike u grupi
3) Ako ni tu nijedan tim o kome se radi nema prednost, bolje se rangira onaj tim koji je ukupno dao veći broj golova u grupi

Ako su dva ili više timova izjednačena po sva tri navedena kriterijuma, njihov poredak se određuje po sljedećim stavkama:

4) bolji će biti rangiran onaj tim koji je osvojio više bodova u međusobnom susretu (ili svim međusobnim susretima, ako se radi o tri, ili četiri tima koja su u pitanju)
5) ako su i po tome izjednačeni, gleda se gol-razlika ali samo u mečevima koji su međusobno odigrali svi timovi čiji plasman treba naknadno odrediti
6) ukoliko se i tada ne može odrediti ko je bolji, gleda se ko je dao više golova u međusobnim mečevima timova o kojima se radi
i, konačno:
7) ako su ekipe po svemu ovome izjednačene, bolje će biti plasiran tim koji bolje stoji po pitanju fer-plej bodova, a oni se određuju po javnim opomenama u grupnoj fazi i to po sljedećoj računuci: svaki žuti karton je minus jedan poen; ako igrač na meču dobije dva odvojena žuta kartona – to je minus tri boda za ekipu; direktan crveni karton je minus četiri boda; žuti, pa odmah direktni crveni karton je minus pet bodova. Na jednom meču, igraču je moguće dodeliti samo jedno od navedenih oduzimanja fer-plej bodova.

I, kako sada stoje stvari u grupi E? Ovako: (tabela prikazuje broj odigranih mečeva, broj pobjeda, broj remija, broj poraza, gol-razliku (najprije date pa primljene golove), i dosad osvojene bodove)

1. Brazil 2 1 1 0 3:1 (+2) 4 boda
2. Švajcarska 1 1 0 3:2 (+1) 4
3. Srbija 2 1 0 1 2:2 (0) 3
4. Kostarika 2 0 0 2 0:3 (-3) 0

U srijedu od 20 časova igraju Srbija – Brazil i Švajcarska protiv Kostarike koja, šta god da uradi u tom meču, ne može da se probije među dvije vodeće ekipe, koliko i ide u nokaut fazu Mundijala.

I, šta treba Srbiji? Pobjeda ili povoljan remi. Evo i konkretno:

Pobjeda – Idemo u osminu finala!
U slučaju da “orlovi” savladaju Brazil, prolaze u nokaut fazu bez obzira na ishod drugog meča. Čak bi takva pobjeda mogla da znači i eliminaciju Brazila, ako Švajcarci ne izgube od Kostarike.

Poraz – Idemo… kući.
Izgubljen meč od Brazila, bilo kojim rezultatom, znači da je za reprezentaciju Srbije završen Mundijal u Rusiji, jer će ostati izvan dva vodeća mjesta bez obzira na rezultat utakmice Švajcarska – Kostarika.

Neriješeni ishod? Neka varijanta bi mogla da nas odvede dalje, ali samo neka!

Da bi Srbija prošla dalje uz remi sa Brazilom, potrebno je da Švajcarska izgubi od Kostarike, čime bi se “orlovi” i “sajdžije” izjednačili po broju bodova. Ali, ne odgovara Srbiji tu baš svaki mogući rezultat remija sa Brazilom, niti svaki mogući poraz Švajcaraca.

(sport.blic.rs)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here