Naslovna RS/BiH BIH Tromjesečnim blizancima potrebna pomoć

Tromjesečnim blizancima potrebna pomoć

0
845

Niz humanitarnih akcija pokrenut je ovih dana u gradovima Unsko-sanskog kantona kako bi se prikupila sredstva za plaćanje troškova liječenja blizanaca Amara i Davuda Derviševića, koji su rođeni prije tri mjeseca na klinici u njemačkom gradu Tibingenu, gdje se i sada nalaze.

Prema riječima majke Dženane Dervišević, kako bi ih donijela na svijet preživjela je pravi pakao.

– Rođeni su s minimalnim šansama da prežive i s velikim zdravstvenim problemima, ali volja i želja da žive sve su pobijedile – kaže ona.

Dodaje kako je njena trudnoća tekla uredno sve do 22. sedmice, kada je počela osjećati bolove u stomaku pa je većinu vremena provodila u sjedećem ili ležećem položaju. Liječnici u Bihaću nisu mogli identifikovati u čemu je problem te je upućena u Sarajevo.

Ustanovljeno je kako se radi o TTS sindromu, odnosno o rijetkom poremećaju koji je vezan za nedostatak plodove vode, koji, ukoliko se ne liječi, može dovesti do smrti novorođenčeta. Za provjeru tačne dijagnoze i toga da li postoji način da se bebe spasu jedine opcije bile su Austrija ili Njemačka.

– Liječnici u Sarajevu su mi rekli da ne mogu spasiti bebe i da je jedina opcija da se prekine trudnoća kako bih ja ostala živa. Takvu odluku nisam mogla prihvatiti jer sam čula otkucaje srca svoje djece i rekla sebi da sve moram izdržati kako bi oni preživjeli – kaže majka.

Dodaje da su uspjeli dogovoriti pregled na klinici u Tibingenu i da je tamo, bez obzira na sve pokušaje ljekara da održe trudnoću, morala prijevremeno roditi.

– Mislila sam da sam izgubila bitku, da sam ostala bez svojih sinova. Kad sam se probudila, muž je stojao pored mene i rekao mi da su spasili naše bebe, ali da stanje nije baš najbolje – kaže Derviševićeva za Nezavisne novine.

Dodaje kako je Amar rođen sa 740, dok je Davud bio težak svega 580 grama i da su obojica bili u teškom stanju.

Blizanci su imali više komplikovanih operacija, jer im određeni organi nisu funkcionisali. Na kraju su uspjeli preživjeti pomoću aparata na koje su još prikopčani, a njihovo zdravstveno stanje je iz dana u dan bolje. Ono što opterećuje život porodice Dervišević su visoki troškovi liječenja, a prema riječima Dženaninog supruga Amira, oni trenutno iznose 270.000 eura.

Bračni par Dervišević pored blizanaca ima i dvogodišnjeg sina, a od supružnika jedino je Amir zaposlen. U pomoć ovoj porodici uključile su se brojne organizacije i humanisti, a svi koji žele da im finansijski pomognu mogu to učniti uplatom na žiro račun kod Rajfajzen banke: 19001238680.

PODIJELI
Free WordPress Themes, Free Android Games