Tuširanje hladnom vodom dobro za zdravlje

0
299

Tuširanje hladnom vodom donosi tijelu mnoge blagodati. To je specifičan vid hidroterapije koji je ranije, kada lijekovi nisu bili tako pristupačni, korišćen i kao terapija. Evo šta sve hladna voda čini organizmu.

* Bolji krvotok – naizmjeničnim tuširanjem toplom pa hladnom vodom poboljšava se cirkulacija koja je važna za zdravlje. Naizmjeničnim sužavanjem i širenjem krvnih sudova sprečava se hipertenzija, pojava proširenih vena, ali i ateroskleroza.

* Mršavljenje – hladna voda ubrzava metabolizam i podstiče sagorijevanje masnih ćelija. Na ovaj način, osim što se lakše mršavi, omogućava se i lakši oporavak mišićnih tkiva.

* Bolji rad limfotoka – za dobar protok limfe koja je važna za eliminaciju otpadnih materija iz ćelija, neophodna je kontrakcija mišića. A upravo tuširanje hladnom vodom dovodi do kontrakcija cijelog tijela. Uz pomoć hladnog tuširanja uklanja se i limfedem u nogama i zglobovima, koji je, inače, pokazatelj slabe cirkulacije.

* Zdravija koža i kosa – dok topla voda isušuje kožu, hladna zateže i kožu i pore, a podstiče i sjaj kose. Osim toga, pomaže detoksikaciji, kao i nestanku akni.

* Jači imunitet – uz hladan tuš manja je vjerovatnoća za prehladu i gripu, ali i za neke druge bolesti. Hladna voda povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i na taj način jača imunitet organizma.

* Ublažava depresiju – hladna voda podstiče takozvanu “plavu tačku” u mozgu, odnosno utiče na veće stvaranje noradrenalina. A upravo ovaj hormon ublažava depresiju.

* Dublje disanje – zbog hladne vode dolazi do dubljeg disanja koje je, inače, važno za prevazilaženje stresa, šoka i vazokonstrikcije, odnosno suženja krvnih sudova. Istovremeno, dublje disanje ubrzava oporavak usljed iscrpljenosti, a olakšava i hroničnu opstruktivnu bolest pluća, karakterističnu za pušače.

(Avaz)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here