Umro najbogatiji Italijan, vlasnik Nutele

0
1191

Najbogatiji Italijan i vlasnik globalnog carstva čokolade i slatkiša, Mišel Ferero, umro je danas u 89. godini.

Smrt Ferera je otvorila pitanje nasljedstva i potencijalnih problema u Ferero grupacije koju kontroliše porodica, a koja bilježi prodaju u vrijednost od osam milijardi eura. Biznis je konstantno napredovao uprkos najdužoj italijanskoj recesiji od Drugog svjetskog rata.

Ferero je “otac” namaza od lješnjaka i čokolade, popularne Nutele, Ferero Rošer pralina, Kinder jaja i Tik Tak bombona. Malu provincijsku fabriku čokolade je pretvorio u najvredniju italijansku privatnu kompaniju.

Milijarder je umro u subotu u Monaku nakon višemjesečne bolesti.

Talijanski predsjednik Serđio Matarela je rekao da ga je duboko potresla Fererova smrt.

Tviter je preplavljen porukama ljudi širom svijeta koji su zahvalili Fereru što je njihove živote “učinio slatkim”. Njegov sin Đovani je postao izvršni direktor čokoladnog carstva nakon što je njegov brat Pietro, izabrani nasljednik, umro od infarkta 2011. godine dok je vozio bicikl u Južnoj Africi.

Godine 2013. je Đovani demantovao glasine da je švicarska kompanija Nestle pokušala kupiti kompaniju Ferero te je jasno rekao da prodaje neće biti. No, insajderi tvrde da je on mnogo manje zainteresovan da vodi kompaniju u odnosu na njegovog brata.

Mišel Ferero je bio čovjek koji nije mnogo govorio, ali je bio izuzetno sposoban. Malu kompaniju je uspjio pretvoriti u globalnog giganta. Imao je reputaciju snažnog lidera, ali je bio poznat po tome što je svojim zaposlenicima pružao odlične uslove za radi i što je pomagao zajednici.

Do prije nekoliko godina Ferero je svakodnevno helikopterom dolazio iz vile u Monte Karlu u sjedište kompanije u Albi na sjeverozapadu Italije. Probavao je ukuse i pomagao u dizajniranju novih proizvoda. Nikada nije ni pomišljao da proda kompaniju, koja je osnovana 1946. godine. Prije nekoliko godina je razmišljao o kupovini britanskog rivala Cadburyja, koji je prisutan u 53 zemlje.

Magazin Forbs je opisao Ferera kao najbogatijeg poslastičara na planeti. Njegova porodica je rangirana na 30 mjesto Forbsove liste najbogatijih na svijetu, a njihovo bogatstvo se procjenjuje na 20,4 milijarde eura. /blic/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here