Veče kulture u Prnjavoru

0
66

Pjesnik Dalibor Mirosav održao je u prostorijama Narodne biblioteke u Prnjavoru promociju svoje knjige “Potraga”. Riječ je o mladom autoru iz Kozarske Dubice kojem je ovo bila prva promocija u Prnjavoru. Iste večeri otvorena je i izložba fotografija posvećenih Milki Vukomanović Kočić, supruzi proslavljenog književnika i narodnog tribuna Petra Kočića.

Direktor Narodne biblioteke Dušan Marić, rekao je da je izložba posvećena Milki Vukomanović spojena sa promocijom knjige Potraga iz razloga jer je  poezija autora Mirosava ljubavnog karaktera, te da njegova potraga može da se spoji sa potragom Milke i Petra Kočića.

“Izložba Milki Vukomanović Kočić djelo je Srpskog prosvjetnog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Čelinca i njihove biblioteke koji su nam ustupili materijal za ovu izložbu. Milka je rođena blizu Prnjavora, u Jošavci, a ove godine navršava se 105 godina od smrti Petra Kočića i 55 godina od smrti Milke, te smo smatrali da prnjavorska publika treba da čuje romantičnu priču i težak život koji su preživjeli”, istakao je Marić te dodao da će izložba biti otvorena za posjetioce narednih deset dana.

Moderator programa Željka Vračević, istakla je da Mirosav ima zanimljiv stil pisanja, jako snažnu tematiku erosa te da je u knjizi izražena jaka ljubav prema ženi, ne samo na tjelesnom nego i na duhovnom nivou.

Autor je kazao da je “Potraga” njegova prva zbirka poezije, koja je zamišljena kao trilogija. Drugi dio, “Preobražaj”, biće proznog karaktera u formi romana, koji bi do polovine naredne godine trebao da ugleda svjetlost dana.

“Ideja za pisanje ove knjige rodila se po završetku fakulteta. Potraga je zamišljena kao jednostavna zbirka – jedna emocija, jedna žena i jedna ljubav. Međutim, ideja je evoluirala tako da je potraga u stvari postala nešto opšte, potraga za smislom života, Bogom, ljubavlju, potraga za izrazom” – rekao je Mirosav za Radio Prnjavor, te dodao da su odzivi na promocije jako dobri.

Mirosav je za prozne radove za djecu dobio nekoliko nagrada. Jedna od njih je nagrada na konkursu “Slavko Jungić Esej”, sa pričom “Sjećanje jednog dječaka”.

Do kraja godine u Narodnoj biblioteci u Prnjavoru biće upriličeno još nekoliko događaja. Prnjavorčani već od sutra mogu posjetiti izložbu strip radova autora sa prostora bivše Jugoslavije. Naredne sedmice profesor Dejan Tošić sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci održaće predavanje o dinastiji Kotromanića. Takođe, u narednom periodu biće promovisani i radovi Kluba istoričara Posavine.

prnjavorlive.info

 

 

PODIJELI